You are here

Κυπριακό: Round up Δευτέρας

22/03/2004 22:45
Γραπτή εξουσιοδότηση στον «πρωθυπουργό» των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στον υιό του Σερντάρ, για τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στη Λουκέρνη της Ελβετίας έδωσε ο Ραούφ Ντενκτάς με επιστολή του στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο ίδιος δήλωσε ότι η αποχώρηση του από τις συνομιλίες είναι «προσφορά συμφιλίωσης», αλλά επεσήμανε ότι δεν αποχωρεί από τα διαπραγματευτικά του καθήκοντα. Θα δω, είπε, το αποτέλεσμα των συνομιλιών και μετά θα αποφασίσω αν θα αποχωρήσω, γεγονός που θα επέφερε «διάλυση της “κυβέρνησης”». Με επιφύλαξη πάντως αντιμετώπισε η ελληνοκυπριακή πλευρά την τελευταία εξέλιξη. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «θέλουμε έγκυρο συνομιλητή» ο οποίος να μπορεί να δεσμεύσει την τουρκοκυπριακή πλευρά. Είπε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί προτού δει το κείμενο την γραπτή εξουσιοδότηση Ντενκτάς.

Μεγάλες διαφορές

Σοβαρές διαφορές εξακολουθούν να χωρίζουν τις δύο πλευρές. Σήμερα, τελευταία μέρα της πρώτης φάσης των συνομιλιών, αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει πολύς δρόμος για να καλυφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων από τους νόμους του ομόσπονδου κράτους έχουν 102, αλλά μόνο 15 έχουν ολοκληρωθεί. Εμπλοκή υπάρχει και για τις διεθνείς συνθήκες, ενώ πρόβλημα προέκυψε για το νόμισμα του νέου κράτους, αλλά και για τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας. Στον αέρα βρίσκονται ακόμα τα θέματα του Συμβουλίου Περιουσιών, της δημόσιας υπηρεσίας και της στέγασης των διάφορων οργάνων. Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή –τελευταία μέρα– σημειώθηκε και εμπλοκή στο θέμα των δημοψηφισμάτων. Η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε πρόταση για να ψηφίσουν στα δημοψηφίσματα 50.000 έποικοι μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

· Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι το θέμα των παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι από τα πρωτεύοντα θέματα για την τουρκική πλευρά και ότι η συμφωνία στο Κυπριακό που θα επιτευχθεί θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.


Γ.Α.