You are here

Κυπριακό: Round up Παρασκευής

27/03/2004 00:00
Δύο σημαντικές εξελίξεις σφράγισαν τη σημερινή μέρα στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Αφενός η ελληνοκυπριακή πλευρά εξασφάλισε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα εμπλακεί πιο ενεργά στις συνομιλίες –αναμένεται να μεταβεί στην Ελβετία ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν. Αφετέρου όμως, η επίδοση εγγράφου από το Άλβαρο ντε Σότο, εν τη απουσία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Προέδρου Παπαδόπουλου ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες, προκάλεσαν την έντονη ενόχληση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Tο έγγραφο που επέδωσαν χθες τα ΗΕ στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, αφορά σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ σημεία προς συζήτηση (talking points) για ορισμένα θέματα, όπως θέματα Ευρώπης, συμφωνίες συνεργασίας, οικονομικά θέματα, θέματα διεθνών συνθηκών και ασφάλειας. Ο κ. Χριστόφιας φέρεται να είπε ότι το έγγραφο αυτό κινείται εκτός διαδικασίας.

Σύμφωνα δε με πηγές προσκείμενες στην ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία, τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη ανατρέπουν τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, που προέβλεπε τον τρόπο διεξαγωγής των συνομιλιών, ενώ εν αμφιβόλω τίθεται και το ενδεχόμενο να ασκήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών το ρόλο της επιδιαιτησίας.

Το Σάββατο, ο ΓΓ των ΗΕ αναμένεται να επιδώσει στις δύο πλευρές μια νέα εκδοχή του σχεδίου του για λύση του Κυπριακού, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον.

Γ.Α.