You are here

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Round up Πέμπτης

11/03/2004 20:15
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών προχωρούν «πολύ αργά» δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προσθέτοντας ότι «θα επιμείνουμε στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήσαμε και το οποίο επίσης καθορίζει τη δική μου ανάμειξη αν τα μέρη δεν φτάσουν σε μεταξύ τους συμφωνία μέχρι τις 22 - 23 Μαρτίου. Επομένως», είπε, «είναι πιθανό, ναι, ότι θα αναμειχθώ». Την ίδια ώρα, νέα προειδοποίηση για τα δημοψηφίσματα έκανε ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον. Σε δηλώσεις του σε τουρκική εφημερίδα είπε ότι «η πλευρά η οποία θα δώσει αρνητική ψήφο στο δημοψήφισμα, θα αναλάβει βαριά ιστορική ευθύνη».

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, Άλβαρο ντε Σότο, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στις διαπραγματεύσεις ούτε και υπάρχει σχέδιο β'. Την εκτίμηση ότι οι Κύπριοι θα ψηφίσουν υπέρ μιας λύσης στην οποία θα καταλήξουν οι ηγέτες τους και η οποία θα στηρίζεται σθεναρά από τη διεθνή κοινότητα, εξέφρασε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

Στη Λευκωσία, πληροφορίες από «καλά ενημερωμένες πηγές» που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρουν ότι «οι απευθείας συνομιλίες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό αναμένεται να εισέλθουν σε μια εντατική διαδικασία, νοουμένου ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υποβάλει τις δικές της προτάσεις για τα υπό συζήτηση θέματα». Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πάντως ότι είναι ακόμη πρόωρο και παρακινδυνευμένο να εξαχθούν τελικά και ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, παρόλο που οι περισσότερες θέσεις που προβάλλονται από την τουρκική πλευρά βρίσκονται εκτός της φιλοσοφίας και των παραμέτρων του Σχεδίου Ανάν.

Να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Τουρκία άρχισαν τις συζητήσεις για τα θέματα της ασφαλείας, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για την τετραμερή διάσκεψη που θα αρχίσει μετά τη λήξη των συνομιλιών Παπαδόπουλου – Ντενκτάς.

Γ.Α.