You are here

Κυπριακό: Round up Τετάρτης

17/03/2004 20:16
Δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες της τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό (με τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας) ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Όπως είπε ο ίδιος σήμερα «δεν θα μεταβώ στην Ελβετία», επειδή «πιστεύω ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην τετραμερή διάσκεψη λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς».

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η μάχη για τις παρεκκλίσεις από το κεκτημένο που ζητεί η τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ», ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να παρέμβει σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρήσει να προσβάλλει τη συμφωνία για λύση επικαλούμενη θέματα εναρμόνισης με την ΕΕ. Κλειστό πάντως φαίνεται να θεωρούν το θέμα των «παρεκκλίσεων» οι Βρυξέλλες: ανακοίνωση της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Κύπρου – ΕΕ αναφέρει ότι οποιαδήποτε και αν είναι η λύση του Κυπριακού, πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και να μην περικλείει μόνιμες αποκλίσεις από το κεκτημένο. Τουρκικά μέσα μετέδωσαν ότι η χθεσινή σύσκεψη μεταξύ ευρωπαίων αξιωματούχων και της κυβέρνησης της χώρας για το θέμα των παρεκκλίσεων απέβη «άκαρπη». Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε χθες πως η ΕΕ έχει τις τελευταίες ημέρες αλλάξει τα λόγια της σε σχέση με το θέμα των παρεκκλίσεων.

· Σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι στο έγγραφο ντε Σότο περιέχονται θέματα τα οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν θεωρεί ότι είναι καν συζητήσιμα», αν και λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στο έγγραφο περιέχονται θέματα... «ημερήσιας διάταξης».
· Ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κ. Ντενκτάς. Μετά τις συναντήσεις δεν έγιναν δηλώσεις.
· Η σημαία της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας εγκρίθηκε σήμερα από το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο στα κατεχόμενα.
· Άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν.

Γ.Α.