You are here

Κυπριακό: Round up Τρίτης

23/03/2004 22:59
Αρχίζει αύριο το πρωί το θρίλερ της Ελβετίας για το Κυπριακό βάσει του σχεδίου Ανάν. Ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία βρίσκονται ήδη στη Λουκέρνη, στην οποία μέχρι το τέλος του μήνα θα διεξαχθούν οι διευρυμένες συνομιλίες και στις οποίες θα παραστούν και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας το τελευταίο διήμερο. Όλα προδικάζουν ότι θα γίνει ένα σκληρό πάρε – δώσε υπό την ασφυκτική πίεση του διεθνούς παράγοντα. Χθες βράδυ, πάντως, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε και πάλι θέμα παρεκκλίσεων: «δεν είναι δυνατόν να έχουμε αποτελέσματα αν δεν λυθεί το ζήτημα του βασικού δικαίου», είπε αναφερόμενος στον όρο της τουρκικής πλευράς να περιληφθεί στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η συμφωνία που θα υπάρξει στο
Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την αναχώρηση του είπε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος προς όφελος ολόκληρου του λαού. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει την ασφάλεια και την τύχη του Κυπριακού Ελληνισμού στο βωμό είτε χρονοδιαγραμμάτων είτε πιέσεων. Σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο συνοδεύει τον Πρόεδρο.

Από την πλευρά του, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ λίγο πριν την αναχώρηση του είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τηρεί αρνητική στάση στις συνομιλίες, αλλά δήλωσε ότι μεταβαίνει στην Ελβετία με ελπίδα και αποφασιστικότητα.

Γ.Α.