You are here

Μαραθώνια συνεδρία για το "καρτέλ"

20/04/2004 23:34
Η συνέχεια από την ΕΠΑ την ερχόμενη Πέμπτη

Μαραθώνια ήταν η χθεσινή, τρίτη στη σειρά, συνεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού που εξετάζει πλέον επί της ουσίας, έγγραφα και τεκμήρια που κατέχει προκειμένου να εκδώσει την ετυμηγορία της αναφορικά με τη κατηγορία της κατά των τριών μεγάλων τραπεζών, για προσυνεννοήσεις στην επιτοκιακή πολιτική. Κατά τη συνεδρία που άρχισε λίγο μετά
τις 5.00 το απόγευμα και συνεχίσθηκε μέχρι και μετά τις 8.30 το βράδυ, οι εκπρόσωποι των τραπεζών Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής προσκόμισαν τα στοιχεία που ζήτησαν τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΑ στη συνεδρία της περασμένης Παρασκευής. Παράλληλα, έδωσαν κάποιες διευκρινήσεις, ενώ εξέθεσαν αναλυτικά την υπερασπιστική τους γραμμή.

Την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της StockWatch, σε συνεδρία του ΔΣ της Επιτροπής θα εξετασθούν όλα τα στοιχεία και οι διευκρινήσεις που δόθηκαν σήμερα, σε συνδυασμό και με τα γραπτά υπομνήματα/απολογίες που κατέθεσαν οι τράπεζες την Παρασκευή.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πάντως στη StockWatch, πως δεν έχει αποφασισθεί ακόμη η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφεραν πως ακόμη είναι άγνωστο, κατά πόσον θα κληθούν μάρτυρες είτε από τη μια πλευρά (τράπεζες) είτε από την άλλη (ΕΠΑ).

Σε περίπτωση που η Επιτροπή καλέσει μάρτυρες για κατάθεση στοιχείων, τότε οι δικηγόροι των τραπεζών θα έχουν την ευκαιρία να τους αντεξετάσουν. Σημειώνεται, πως κατά την προδικαστική διαδικασία εκπρόσωποι τραπεζών είχαν εκφράσει την πρόθεση τους να καλέσουν μάρτυρες υπεράσπισης, για να τεκμηριώσουν τη θέση τους προκειμένου να απαλλαγούν από την κατηγορία δημιουργίας καρτέλ.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, σε περίπτωση που οι «3» βρεθούν ένοχες στην κατηγορία περί παραβίασης του ανταγωνισμού προβλέπεται ανώτατο χρηματικό πρόστιμο μέχρι 10% επί του κύκλου εργασιών, του κάθε τραπεζικού οργανισμού.

Του Κυριάκου Κυριακίδη