You are here

Μαυρογιάννης: Μονόδρομος η συνέχιση συνομιλιών

09/04/2019 12:36

Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό είναι μονόδρομος για την ε/κ πλευρά, η οποία δεν θεωρεί ότι υπάρχουν πραγματικά άλλες επιλογές, δήλωσε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν πρέπει να γίνει απλώς μια νέα προσπάθεια για το θεαθήναι, που να μην είναι προετοιμασμένη, σε όλα τα επίπεδα, και να μην έχει πιθανότητες επιτυχίας, γιατί τότε "το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να επισημοποιήσουμε το αδιέξοδο".
 
Μιλώντας την Τρίτη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ΜΜΕ για τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στην οποία προέβη μαζί με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ο κ. Μαυρογιάννης επεσήμανε πως "έχουμε πολύ σοβαρές δυσκολίες. Η τουρκική πλευρά φαίνεται ξεκάθαρα να κωλυσιεργεί και βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να πείθουμε για την καλή μας βούληση αλλά και για το ότι μέσα από τις ιδέες και τις προτάσεις μας και την εν γένει προσέγγισή μας δημιουργούμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για να γίνουν διαπραγματεύσεις με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "δεν αναμένουμε πάρα - πάρα πολλά από την άλλη πλευρά επί του παρόντος, αλλά αναμένουμε τουλάχιστον να γίνει αποδεκτό ότι στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου των ΗΕ, με βάση την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ, και χρησιμοποιώντας πλήρως το πλαίσιο Γκουτέρες και όλη την πολύ θετική δουλειά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια".
 
Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν ενδιαφέρεται απλώς να δει κατά πόσον υπάρχει βούληση όλων των εμπλεκομένων να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση αλλά θέλει να διαπιστωθεί και να διασφαλιστεί ότι εκεί που στο Κραν Μοντανά υπήρξε αποτυχία τώρα υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας.
 
Όπως επεσήμανε ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς στο πλαίσιο αυτό η ερώτηση που τίθεται από πλευράς ΗΕ είναι «τι σας κάνει να νομίζετε ότι αυτή τη φορά θα πετύχουμε εκεί που αποτύχαμε την προηγούμενη φορά».
 
"Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να μπορέσει να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση έχει σκεφτεί και έχει προτείνει διάφορα πράγματα τα οποία είναι μέρος των καινοτόμων ιδεών ούτως ώστε να μπορέσει να πείσει ότι όντως αυτή τη φορά έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας", σημείωσε.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως "όπως είχε πει και ο `Αϊνσταν είναι μάταιο να νομίζεις ότι θα ρωτήσεις την ίδια ερώτηση 1000 φορές και κάθε φορά θα έχεις διαφορετική απάντηση. Πρέπει να αλλάξεις κάποια από τα δεδομένα. Πρέπει να κάνεις κάτι ούτως ώστε να διαμορφωθεί μια κατάσταση πραγμάτων που να επιτρέπει μια λυσιτελέστερη προσέγγιση", είπε ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς.
 
Από την πλευρά του ο κ. Προδρόμου, δήλωσε πως στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ’ επανάληψη καταθέτει ιδέες - όπως ήταν και η έκκληση του ΓΓ για να υπάρξουν κάποιες καινούργιες ιδέες που θα υποβοηθούσαν τη διαδικασία επανέναρξης-  με καλή θέληση προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.
 
Υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ανά πάσα στιγμή και είναι πανέτοιμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν διακοπεί  «διότι στην προηγούμενη περίοδο, στη διετή περίπου διαπραγμάτευση που είχε γίνει, είχε επιτευχθεί σε πάρα πολλά ζητήματα σημαντική πρόοδος την οποία δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε».
 
Τόνισε εξάλλου πως δεν είναι παραγωγικό να εγείρονται διαρκώς καινούργιες αξιώσεις ή να αλλάζουν τα δεδομένα.