You are here

OAE για την ανοικοδόμηση / επανεγκατάσταση

24/03/2004 16:49
Η Ομάδα Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης (OAE) θα έχει την ευθύνη της μελέτης και του οργανωτικού σχεδιασμού για τη συγκροτημένη ανοικοδόμηση και επανεγκατάσταση στις περιοχές που θα επιστραφούν στους νόμιμους κατοίκους τους στο πλαίσιο μιας λύσης του κυπριακού. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αντρέα Χρίστου, θα αξιοποιηθεί πλήρως ο ιδιωτικός τομέας στην προσπάθεια αυτή, ενώ η ΟΑΕ θα μπορεί να σχηματίζει Επιχειρησιακές Μονάδες Αναδόμησης και Επανεγκατάστασης (ΕΜΑΕ), στις οποίες θα ανατίθενται η μελέτη και οι παρεμβάσεις σε επιμέρους αντικείμενα και θέματα όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο σχεδιασμός υποδομών για την παροχή άμεσων και μόνιμων υπηρεσιών.

«Η ΟΑΕ θα είναι αποτελεσματική, ευέλικτη, άμεση και ταχεία στις παρεμβάσεις και στις πρωτοβουλίες της και θα αναλάβει το συντονιστικό ρόλο για την εκπόνηση στρατηγικής ανοικοδόμησης και επανεγκατάστασης. Η ευελιξία της», πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών αφορά, μεταξύ άλλων, την ανάθεση μελετών και έργων και στον ιδιωτικό τομέα, η αξιοποίηση του οποίου πρέπει να είναι πλήρης, προκειμένου, όπως σημείωσε, να υπάρξει ομαλή και ταχεία, λειτουργική, οικονομική και κοινωνική επανένταξη των περιοχών που θα απελευθερωθούν.

Αναλύοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική ανοικοδόμησης και επανεγκατάστασης στις περιοχές που θα επιστραφούν σε περίπτωση λύσης και ερωτηθείς αν θα υπάρξει μια νέα διαδικασία για όσους θέλουν να χτίσουν αμέσως στις περιοχές που θα επιστραφούν, είπε ότι θα εφαρμοστούν νέες ταχείες διαδικασίες.

«Για παράδειγμα, δεν αναμένουμε ότι όλες αυτές οι αιτήσεις θα πρέπει ή θα μπορούν να εξεταστούν από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως με τη συνήθη διαδικασία που εξετάζεται εν καιρώ ειρήνης. Εδώ έχουμε έκτακτες συνθήκες. Θα δούμε μέσα από ποιες διαδικασίες - και έχω υπογραμμίσει την επιστράτευση και την αξιοποίηση του ιδιωτικού παράγοντα - θα λύσουμε αυτά τα πρόβλημα. Αλλά για αυτά θα γίνουν συγκεκριμένες αναλύσεις και προτάσεις», είπε. Ωστόσο, τόνισε εμφαντικά πως η διαδικασία επανόδου δεν είναι δουλειά των πρώτων εβδομάδων ή των πρώτων μηνών, διότι δεν υπάρχουν τα σπίτια και οι στοιχειώδες συνθήκες για να πάει κάποιος να κατοικήσει ή να πάρει το εργαστήριό του ή τη βιομηχανία του ή να επαναλειτουργήσει το ξενοδοχείο του.

Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου και προϊστάμενος της ΟΑΕ έχει ορισθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ο Νίκος Μεσαρίτης, αρχιτέκτονας και τέως Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, ενώ τα άλλα τρία μέλη με καταρτισμένους και έμπειρους δημόσιους λειτουργούς, θα προέρχονται από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Συγκοινωνιών και Έργων, και το Γραφείο Προγραμματισμού.

Κ.Κ.Κ.