You are here

Παρά το σάλο το ΕΣ δεν το απασχολεί το κόστος της λύσης

06/10/2003 14:54
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τη δημοσιοποίηση της μελέτης Γιώργου Βασιλείου για το κόστος της λύσης στη βάση του σχεδίου Άναν και τη διαρροή της σχετικής έκθεσης του Γραφείου Προγραμματισμού επίσης για το κόστος της λύσης, το όλο θέμα δεν συζητήθηκε σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, το θέμα «δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη και δεν συζητήθηκε», ενώ άλλα μέλη του Εθνικού διευκρίνισαν πως ούτε ο κ. Βασιλείου ούτε και κανένας άλλος έθεσε θέμα προς συζήτηση. Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος εάν το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επόμενη συνεδρία, απάντησε ότι δεν το γνωρίζει και πως την ημερήσια διάταξη του Εθνικού Συμβουλίου την καθορίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως σήμερα δεν συζητήθηκε ούτε και το θέμα του ενδεχόμενου ανοίγματος της Αμμοχώστου.

Ευρωεκλογές και Τ/κ

Στη σημερινή του συνεδρία, το Εθνικό Συμβούλιο καθόρισε τις γενικές αρχές της προτεινόμενης νομοθεσίας για τις ευρωεκλογές, ενώ την τελική μορφή του σχετικού νόμου θα αποφασίσει η Βουλή.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος οι Τ/κ πολίτες της Δημοκρατίας έχουν το δικαίωμα και πρέπει να διευκολυνθούν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές σύμφωνα με το νόμο που θα ψηφίσει η Βουλή, θέση που αποτελεί γενική εκτίμηση του Εθνικού Συμβουλίου. Ερωτηθείς τι σημαίνει η διευκόλυνση που θα παρασχεθεί προς τους Τ/κ για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, είπε πως «πρέπει να υπάρξει εκείνο το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο ούτως ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή των Τ/κ στις ευρωεκλογές».

«Θα πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι διευθετήσεις ούτως ώστε το δικαίωμα το οποίο έχουν να μπορούν να το ασκήσουν χωρίς κωλύματα», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως οι πρακτικές διευθετήσεις εξυπακούουν τις κάλπες, την πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα, κλπ. Ερωτηθείς αν η ψηφοφορία θα είναι υποχρεωτική, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτό είναι θέμα το οποίο θα συζητηθεί στα πλαίσια της συζήτησης στη Βουλή για την τελική μορφή της νομοθεσίας.

Ερωτηθείς αν θα αρχίσει η καταγραφή ονομάτων των Τ/κ στους εκλογικούς καταλόγους, ο Εκπρόσωπος είπε πως «θα υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι στους οποίους θα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και Τ/κ συμπολίτες μας.
Είτε θα εγγραφούν είτε θα καταγραφούν από υπάρχοντα στοιχεία», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν ξεχωριστοί εκλογικοί κατάλογοι ο Εκπρόσωπος είπε πως «είναι ένας εκλογικός κατάλογος για μια εκλογική περιφέρεια».