You are here

Που τοποθετούν οι Τούρκοι το κόστος λύσης

13/04/2004 11:18
Επτά δισεκατομμύρια λίρες κοστολογούν οι τεχνοκράτες της Άγκυρας το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης της Κύπρου με βάση το πέμπτο σχέδιο Ανάν. Στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τους Τούρκους τεχνοκράτες του γραφείου προγραμματισμού, η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου, καθώς όπως εξηγεί η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι καθαρά θέμα της Ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία θα τύχει γενναίας οικονομικής βοήθειας από το συμβούλιο δωρητών.

Είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα δημοσιοποιεί μία τέτοια έκθεση σε σχέση με το κόστος της λύσης και ασφαλώς για τη δική μας πλευρά έχει ιδιαίτερη σημασία. Θα αποτελέσει ένα συγκρίσιμο μέτρο με όσες εκθέσεις και έρευνες έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστές επί του επίμαχου αυτού θέματος.

Επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων που συνέταξαν την έκθεση είναι ο πρώην υπουργός εξωτερικών της χώρας και σήμερα ένας από τους πλέον διακεκριμένους οικονομικούς συμβούλους στην Τουρκία, ο Σετάτ Ερτζίν.

Σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν, γράφει η έκθεση, εντός 42 μηνών θα πρέπει να ανεγερθούν ή να επιδιορθωθούν οι νέες οικίες που θα φιλοξενήσουν μόνιμα τους ιδιοκτήτες τους από το Νότο προς το Βορρά και αντίστοιχα. Στις 31 Δεκεμβρίου 2007 όλοι οι επηρεαζόμενοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να βρίσκονται στα νέα τους σπίτια με τους τίτλους στο χέρι. Από αυτή την εξέλιξη θα επηρεασθούν 15 χιλιάδες οικογένειες. Με βάση τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς η ανέγερση των κατοικιών αυτών, εκτός της γης, θα ανέλθει γύρω στα $40 χιλιάδες δολάρια για την κάθε μία. Αυτό σημαίνει ότι η φάση αυτή θα έχει ένα κόστος του ύψους των $600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πέραν από την αξία των κατοικιών η έκθεση των τούρκων εμπειρογνωμόνων σημειώνει ότι για την βελτίωση του οδικού δικτύου, την εγκατάσταση των ουσιωδών υπηρεσιών στις εν λόγω περιοχές (ρεύμα, νερό και τηλέφωνα) θα χρειασθεί ένα επιπρόσθετο ποσό της τάξης των $700 εκατομμυρίων.

Κόστος συνοικισμών εποίκων

Σε σχέση με το κόστος της ανέγερσης συνοικισμών στην Τουρκία που θα εγκατασταθούν 25 μέχρι 30 χιλιάδες έποικοι οι οποίοι με βάση το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις κατεχόμενες περιοχές και να επαναπατρισθούν στη χώρα τους, αυτό θα ανέλθει γύρω στα $400 εκατομμύρια, σύμφωνα με το λειτουργικό και εργατικό κόστος που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία.

Αποζημιώσεις περιουσιών

Σύμφωνα με την έκθεση, το μεγαλύτερο κόστος της λύσης θα το επωμισθεί το συμβούλιο αποζημιώσεων περιουσιών. Οι τούρκοι τεχνοκράτες υπολογίζουν αυτό το κόστος στα £5,5 δισεκατομμύρια. Και αυτό το πόσο σημειώνει η έκθεση θα δοθεί στους Ελληνοκύπριους οι οποίοι δεν θα καταστεί δυνατό να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Βορρά.

Σημειώνεται ότι το κόστος αυτό είναι κατά προσέγγιση και ο συντάκτης της έκθεσης ο Σετάτ Ετζίν επισημαίνει ότι το κόστος αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλο και θα πρέπει η παρέμβαση των δωρητών να είναι αποφασιστικής σημασίας εάν η διεθνής κοινότητα επιθυμεί η επερχόμενη λύση να είναι αποτελεσματική και για τις δύο πλευρές.
Μάλιστα ο πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας τοποθετεί και ένα μεγάλο ερωτηματικό κατά πόσο τα ομόλογα που θα πάρουν οι επηρεαζόμενοι θα έχουν στο τέλος της ημέρας το ανάλογο αντίκρισμα.

Επισημαίνεται ακόμη ότι μέχρι σήμερα και οι δύο πλευρές επικεντρώνουν τα βασικά εμπόδια της λύσης στο πολιτικό επίπεδο. Αυτό λέει ο Ερτζίν είναι μεγάλο λάθος διότι το οικονομικός κόστος της λύσης είναι εξίσου σοβαρό και σημαντικό με τα πολιτικά εμπόδια που παρεμβάλλονται στην πορεία της ειρήνης στο νησί.

Του Λεύκου Χρίστου