You are here

Προς νέα άτυπη πενταμερή για το κυπριακό

29/04/2021 15:46

«Δεν έχουμε ακόμα βρει αρκετό κοινό έδαφος για την επανάληψη των συνομιλιών, αλλά δεν εγκαταλείπω», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά το πέρας της ολομέλειας της άτυπης συνάντησης 5 + 1 στην Γενεύη, εξαγγέλλοντας ότι θα συγκαλέσει νέα άτυπη συνάντηση σε περίοδο 2-3 μηνών.

Για επιτυχή διαχείριση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ αλά και της ε/κ πλευράς έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας. Ζήτησε εξάλλου να αποφευχθούν οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα, σημειώνοντας ότι «ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων, είτε επί του εδάφους, είτε επί της θαλάσσης, θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του ΓΓ, όχι εξαιτίας του ΓΓ αλλά εξαιτίας των συμπεριφορών της Τουρκίας».

Γκουτέρες: Ασφάλεια και ευμάρεια ε/κ και τ/κ μαζί
 
Ο κ. Γκουτέρες αναφέρθηκε στις θέσεις που η τ/κ και η ε/κ πλευρά παρουσίασαν στην άτυπη συνάντηση που ολοκληρώθηκε σήμερα. Η θέση της τ/κ αντιπροσωπείας, ανέφερε ο ΓΓ, ήταν ότι οι πολλές προσπάθειες που έγιναν όλα τα χρόνια στο Κυπριακό απέτυχαν , περιλαμβανομένης της τελευταίας στο Κραν Μοντάνα. «Πιστεύουν ότι οι προσπάθειες για διαπραγμάτευση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας έχουν εξαντληθεί. Πιστεύουν ότι οι Τ/κ έχουν κυριαρχική ισότητα και δικαιούνται ίσου διεθνούς στάτους και η λύση, κατά την άποψή τους, πρέπει να βασίζεται στα δύο κράτη  που θα συνεργάζονται μεταξύ τους».
 
Ομοίως, συνέχισε, οι θέσεις που παρουσιάστηκαν από την ε/κ αντιπροσωπεία ήταν ότι «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επαναρχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. Θα πρέπει να στοχεύουν στην επίτευξη μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, την κοινή δήλωση του 2014,  τον υφιστάμενο όγκο δουλειάς, τα 6 σημεία που εγώ παρουσίασα και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
 
«Όπως αντιλαμβάνεστε δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση. Πραγματοποιήσαμε εντατικές διαβουλεύσεις, διμερείς και σε ολομέλεια ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα κοινό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο κ. Γκουτέρες. «Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος της προσπάθειάς μας δεν έχουμε ακόμα βρει αρκετό κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε στην επανάληψη επίσημων διαπραγματεύσεων σχετικά με την διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Αλλά  δεν εγκαταλείπω»
 
Η ατζέντα μου είναι πολύ απλή, δήλωσε ο ΓΓ, «να προσπαθήσω για την ασφάλεια και την ευμάρεια
 των Κυπρίων, των Ε/κ και των Τ/κ. Τους αξίζει να ζουν σε ειρήνη και ευημερία μαζί.
 
Έτσι, είπε, κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στην σύγκληση από τον ίδιο στο κοντινό μέλλον άλλη μια συνάντηση 5 + ΗΕ και πάλι με στόχο να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση εξεύρεσης κοινού εδάφους που θα επιτρέψει σε επίσημες διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσει αυτός ο διάλογος και να μπορέσει να φτάσει σε θετικά αποτελέσματα».

Διαβουλεύσεις στο μεσοδιάστημα

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα μέχρι την επόμενη συνάντηση που θα συγκαλέσει για το Κυπριακό, αν θα γίνουν συναντήσεις από την κ. Λουτ ή κάποιον άλλο που θα διαβουλευθεί με τις πλευρές ώστε η επόμενη συνάντηση να αποδώσει καρπούς και να είναι επιτυχημένη, ο ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις πριν την επόμενη συνάντηση, όπως έγινε και με αυτή. Και η πρόθεσή του, συνέχισε, είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει όσο περισσότερο γίνεται τις συνθήκες για να είναι επιτυχημένη η επόμενη συνάντηση. «Δυστυχώς σήμερα δεν μπορέσαμε να φτάσουμε στις συμφωνίες που επιθυμούσαμε να φτάσουμε, αλλά δεν θα εγκαταλείψω. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες για την επόμενη συνάντηση».
 
Σε ερώτηση του ΑΡ πότε θα είναι η επόμενη συνάντηση και πως «τετραγωνίζεται ο κύκλος» όταν ενώ το ΣΑ υποστηρίζει μια ομόσπονδη Κύπρο, υπάρχει μια πρόταση για δύο χωριστά κράτη, ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι στην ολομέλεια υπήρξε η κοινή κατανόηση ότι ένα διάστημα 2-3 μηνών είναι το χρονικό διάστημα που θα ήταν χρήσιμο. Εάν η περίοδος για την επόμενη συνάντηση είναι πολύ σύντομα, πρόσθεσε, δεν θα επιτρέψει θετικές εξελίξεις, εάν είναι μακρά δεν βοηθά στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.
 
«Το να τετραγωνίζεις τον κύκλο είναι αδύνατο στην γεωμετρία αλλά είναι πολύ κοινό στην πολιτική. Η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη. Ως ΓΓ έχω μια εντολή που μου δόθηκε από το ΣΑ. Έτσι, πρέπει να συγκαλέσω επίσημες διαπραγματεύσεις με βάση τους όρους εντολής που έχω. Αλλά σε ανεπίσημη συνάντηση που συγκλήθηκε χωρίς προϋποθέσεις είναι χρήσιμο πιστεύω, όλες ο αντιπροσωπείες να εκφράσουν τις θέσεις τους».
 
Αυτό, συνέχισε, του επιτρέπει να αλληλεπιδράσει μεταξύ των πλευρών και πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει ο ΣΑ του ΟΗΕ για τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν σε αυτή τη συνάντηση.

Σε ερώτηση του ελβετικού πρακτορείου ειδήσεων για τους όρους εντολής του από το ΣΑ ασφαλείας και κατά πόσο, αφού μια από τις θέσεις έρχεται σε αντίθεση με αυτές, η εντολή μπορεί να αλλάξει, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι «αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να γίνει προς το ΣΑ» σημειώνοντας ότι ένα από τα μόνιμα μέλη του ΣΑ συμμετέχει σε αυτές τις συνομιλίες, εννοώντας την Βρετανία.

ΠτΔ: Άψογη η στάση Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ τήρησε, όπως είπε, μια άψογη στάση και ήταν σαφέστατος προς την τ/κ κοινότητα και στην Τουρκία ότι η επιζητούμενη από αυτές λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί είτε από τα ΗΕ είτε από την ΕΕ.

«Θεωρώ ότι υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς ήταν μια επιτυχής διαχείριση από πλευράς ΓΓ αλλά και επιτυχής διαχείριση από δικής μας πλευράς, έτσι ώστε να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η Τουρκία», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διαβεβαίωσε πως η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια συνέπεια για να εξευρεθεί μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού και δεν θα αγνοεί ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ.