You are here

Προσβλέπει σε συνάντηση με ηγέτες ο ΓΓ ΟΗΕ

25/07/2019 13:44

Ο ΓΓ των ΗΕ ανέφερε χθες στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα μπορούσε να διευθετηθεί κοινή συνάντηση του ιδίου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον κ. Ακκιντζί, τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου στο κτήριο της επαρχιακής διοίκησης Λεμεσού, ο κ. Προδόμου ερωτηθείς είπε ότι «όπως ανακοινώθηκε χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ από τον οποίον δέχθηκε τηλεφώνημα, εκτός των ευχών για ταχεία ανάρρωση, ο ΓΓ των ΗΕ είπε ότι προσβλέπει στη συνάντηση που έχει διευθετηθεί με τον πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

«Εκεί είναι στραμμένη αυτή τη στιγμή η προσοχή μας, στη συνάντηση που μετά από καιρό έχει αποδεχθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά. Ταυτόχρονα ο ΓΓ επαναβεβαίωσε ότι είναι πλήρως αφοσιωμένος, δεσμευμένος στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού και προς αυτό τον σκοπό είπε στον πρόεδρο ότι θα μπορούσε να διευθετηθεί κοινή συνάντηση του ιδίου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον κ. Ακκιντζί, τον Σεπτέμβριο μετά τη γενική συνέλευση με την ευκαιρία της παρουσίας τους στη Νέα Υόρκη», σημείωσε.

«Και αφού είναι μια πρόταση που από καιρό υποβάλλει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας - είχε εισηγηθεί ο πρόεδρος κάτι τέτοιο στον ΓΓ όταν συναντήθηκαν στο Πεκίνο - βλέπει θετικά αυτό το ενδεχόμενο. Προς το παρόν η θετική εξέλιξη στην οποία και εμείς προσβλέπουμε είναι η συνάντηση στις 9 Αυγούστου», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η συνάντηση στις 9 Αυγούστου θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα ενόψει και της ενδεχόμενης συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος είπε ότι στις 9 Αυγούστου «θα γίνει μια ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, θα είναι μια άτυπη συνάντηση για να συζητηθούν όλα εκείνα τα θέματα που περιγράφονται ως όροι αναφοράς από τα ΗΕ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων από κει που μείναμε με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες. Επομένως, ο Πρόεδρος προσέρχεται με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να διαλυθούν όλες εκείνες οι διαφορές, οι αμφιβολίες, τα ζητήματα που μέχρι τώρα είχαν εγερθεί, και ότι θα μπορέσουμε να πάμε, όπως ήταν η επιδίωξη του προέδρου από την επ΄ αύριο της διάσκεψης του Κραν Μοντανά, σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση».

«Διαπιστώνουμε με την ευκαιρία και είναι σημαντικό, ότι ο ΓΓ δικαιολογημένα θέλει να είναι καλά προετοιμασμένη η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πράγμα που επιδιώκει και η δική μας πλευρά μετά την πολύ αρνητική εμπειρία στο Κραν Μοντανά, όπου η τουρκική πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να συζητήσει κάποια από τα θέματα, ιδιαίτερα της ασφάλειας, τα οποία είχε θέσει και ο ΓΓ», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν ενδέχεται να υπάρξουν συνομιλίες για το Κυπριακό χωρίς να έχουν προηγουμένως σταματήσει οι τουρκικές προκλήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε. Ένα πράγμα κάθε φορά. Μπροστά μας έχουμε τη συνάντηση του Προέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 9 Αυγούστου. Ο Πρόεδρος είναι πλήρως προετοιμασμένος από καιρό, για να συζητήσει με ειλικρίνεια στη βάση του ζητούμενου που είναι η διαπραγμάτευση, όχι να παρεισφρήσουν καινούρια θέματα τα οποία είναι παρελκυστικά, όπως η προσπάθεια με τους υδρογονάνθρακες. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε τι θα διαμειφθεί στις 9 Αυγούστου, έχοντας την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος με τον κ. Ακκιντζί θα μπορέσουν να αποφασίσουν κατά τρόπο που να μπορέσουμε να έχουμε συνέχεια, και με τον ΓΓ και, αν χρειαστεί, με την κα Λουτ, με οιονδήποτε τρόπο κρίνουν τα ΗΕ ότι είναι πρόσφορος».

Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει πενταμερής με τις προκλήσεις της Τουρκίας να συνεχίζονται την ώρα που και η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά επιβολή μέτρων και από την ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ζητάει επιβολή μέτρων, έχει πάρει αποφάσεις η ΕΕ. Ωστόσο, τα ερωτήματα που θέτετε είναι υποθετικά. Αυτή τη στιγμή ο ΓΓ περιμένει από τις δύο πλευρές – και οι δύο πλευρές συμπεριλαμβάνουν και την Τουρκία – ότι θα δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα, θα προετοιμαστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι ο στόχος του ΓΓ και είναι ο ίδιος στόχος που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».