You are here

ΠτΔ: Πρόοδος κάτω των προσδοκιών

13/01/2017 13:02
Λόγο για περαιτέρω πρόοδο στο κυπριακό έκανε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτή η πρόοδος δεν είναι στο βαθμό των προσδοκιών της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι την 1η Δεκεμβρίου έλαβε την απόφαση ευθύνης προκειμένου, όπως είπε, να πετύχουμε δύο στόχους να αποτραπεί παρατεταμένο αδιέξοδο και δεύτερο να διαφανούν οι προθέσεις της τ/κ και τουρκικής πλευράς όσον αφορά τα ουσιώδη κεφάλαια του κυπριακού.

Τα αποτελέσματα της διάσκεψης, πρόσθεσε, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης, καθώς, όσον αφορά στο πρώτο θέμα επιτεύχθηκε περαιτέρω πρόοδος αλλά όχι στον βαθμό των προσδοκιών της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι για πρώτη φορά κατατέθηκε χάρτης από την τ/ κ πλευρά στον οποίο καταγράφεται η επιστροφή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, σημαντικού ποσοστού εδαφών.

«Έστω και αν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας, ο χάρτης αποτελεί τη βάση για διαπραγμάτευση για να πετύχουμε τους στόχους μας», είπε.

Σημείωσε ότι για πρώτη φορά η Τουρκία ενεπλάκη σε διάλογο για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Πρόσθεσε ότι η μόνη ολοκληρωμένη και περιεκτική πρόταση που υπάρχει είναι η πρόταση που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Επιτεύχθηκαν αντικειμενικοί στόχοι

Απαντώντας στο ερώτημα αν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχε θέσει αρχικά πριν από τη διάσκεψη στη Γενεύη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι αντικειμενικοί στόχοι που έθεσε έχουν επιτευχθεί υπό την έννοια, όπως είπε, να κατατεθούν χάρτες αλλά και για πρώτη φορά να γίνεται διάσκεψη για την Κύπρο με συζήτηση την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Σημείωσε ότι μέσα από το διάλογο που θα συνεχιστεί θα επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και πρόσθεσε:

«Το γεγονός ότι στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών καταγράφεται ξεκάθαρα η πρόθεση των συμμετεχόντων να εξεύρουν μια αποδεχτή λύση όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων και ιδιαίτερα ότι αναγνωρίζεται πως η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλο νομίζω ότι δημιουργεί προοπτικές αλλά και αποτελούν και όρους εντολής προς την ομάδα εργασίας να επεξεργαστούν νέες μορφές αποδεχτές και διαφοροποίηση ριζικά των όσων ίσχυαν στις συνθήκες του 1960».

Σημείωσε ότι η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για να επεξεργαστεί τις διάφορες ανησυχίες στα διάφορα ερωτήματα που προκύπτουν και ενδεχόμενα να προτείνει κάποιες λύσεις θα οδηγήσουν σε μία διάσκεψη πολιτικού επιπέδου στο υψηλότερο δυνατό βαθμό προκειμένου να συζητηθεί περαιτέρω η απόφαση.

«Αν δεν υπάρξει κατάληξη μέχρι εκείνη την ημερομηνία είμαι βέβαιος ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί προκειμένου να δημιουργηθεί μία σύνθεση», παρατήρησε ο πρόεδρος.

Σε ερώτηση ότι ο τούρκος υπουργός εξωτερικών έχει θέσει χρονοδιαγράμματα, ο πρόεδρος εξήγησε ότι δεν έχει σημασία αν μία πλευρά θέτει χρονοδιάγραμμα, αλλά τι διαλαμβάνεται στην απόφαση των εγγυητριών δυνάμεων, της κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων και της ΕΕ μη εξαιρουμένης.

Ουδεμία διάσταση με την Αθήνα

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που διέρρευσαν περί διάστασης απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος ανέφερε:

«Ουδεμία σύγχυση, ουδεμία διαφορά και ουδεμία διάσταση απόψεων υπήρξε. Αντίθετα είμεθα σε απόλυτη και εναρμονισμένη πορεία με την ελληνική κυβέρνηση. Διατηρούμε συνεχή διάλογο με τον έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών».

«Αυτό το οποίο υπήρξε αρχικά», τόνισε, «ήταν εισήγηση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των εγγυητριών δυνάμεων ότι θα έπρεπε σήμερα να συνεχιζόταν η διάσκεψη υπό τη χθεσινή μορφή, δηλαδή την παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων της ΚΔ, των δύο κοινοτήτων και της ΕΕ ή αν θα έπρεπε να συσταθεί μία επιτροπή η οποία να επεξεργαστεί διάφορα σενάρια τα οποία να τεθούν στο επίπεδο των πολιτικών.

Σε ερώτηση αν παραμένει ίχνος ελπίδας για επίλυση του προβλήματος μετά και τη χθεσινή αρνητική στάση της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «δεν θα αποδεχόταν τη σύσταση της ομάδας εργασίας».

Ενόσω, πρόσθεσε, ο διάλογος παραμένει ζωντανός και ενόσω γίνονται βήματα που επιτρέπουν τη συζήτηση ελπίζω. Όμως άλλο είναι η ελπίδα, είπε, και άλλο το τελικό αποτέλεσμα που θα καθορίσει και τις δικές μας θέσεις.

Δεν σχολιάζει την αντίδραση των «4»

Ερωτηθείς να σχολιάσει την αντίδραση των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης να μην παραστούν χθες στη δεξίωση επικρίνοντας τον για τους χειρισμούς του ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι αν η Τουρκία δεν ήθελε να συνεργαστεί δεν θα ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την απόφαση των τεσσάρων κομμάτων. Μέχρι σήμερα δεν έχω εμπλακεί σε αντιπαράθεση με τις πολιτικές δυνάμεις. Μπορεί να ακούω κριτική αλλά είναι καλοδεχούμενη. Στον λαό εναπόκειται να κρίνει εμένα και όλους μας».