You are here

Συνεχίζει το «πήγαινε-έλα» η Λουτ

03/09/2019 13:38

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ συνεχίζει τις επαφές της με τους ηγέτες σε μια προσπάθεια να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς που θα επιτρέψουν επανάληψη των συνομιλιών. Όπως δήλωσε ο ΚΕ Πρόδρομος Προδρόμου μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού που ακολούθησε την συνάντηση της κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η αξιωματούχος των ΗΕ θα μεταβεί και αύριο στο Προεδρικό και η νέα συνάντηση με τον ΠτΔ ορίστηκε για τις 9 και τέταρτο. Η κ. Λουτ στις πέντε το απόγευμα σήμερα μεταβαίνει στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
Η τριμερής συνάντηση των ηγετών με τον ΓΓ τοποθετείται εντός Σεπτεμβρίου όπως ήταν άλλωστε γνωστό, όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα γίνει μετά την Γενική Συνέλευση των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε παραγωγική την συνεργασία του Προέδρου Αναστασιάδη με την κ. Λουτ, προσθέτοντας ότι όταν οριστικοποιηθούν οι όροι αυτοί, τότε θα ανακοινωθούν.

Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι είμαστε κοντά στο να καταλήξουμε σε μια από κοινού κατανόηση για τους όρους αναφοράς την οποία και θα μεταφέρει η κ. Λουτ στον ΓΓ των ΗΕ. Ξεκαθάρισε ότι οι όροι αναφοράς θα είναι ένα κείμενο με τα ζητήματα στα οποία θα αναφέρονται οι διαπραγματεύσεις και δεν θα καταγράφονται με λεπτομέρεια τα πεπραγμένα των διαπραγματεύσεων.
 
Για την συνεδρίαση του Εθνικού, ο ΚΕ είπε ότι ο Πρόεδρος άκουσε σκέψεις και εισηγήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς τις οποίες βεβαίως και λαμβάνει υπόψη του.  

Είπε επίσης ότι επειδή έχουν εκφραστεί κάποια σχόλια σχετικά με την έκθεση του ΓΓ  των ΗΕ το 2017, η έκθεση αυτή και συγκεκριμένα η παράγραφος 24 αναφέρει ότι ο ΓΓ είχε προτείνει στα μέρη να αναζητήσουν λύσεις που θα λάμβαναν υπόψη ότι η υφιστάμενη συνθήκη εγγυήσεων δεν είναι βιώσιμη. «Το αναφέρω αυτό διότι στην έκθεση και γενικότερα στη διαδικασία υπάρχουν ερείσματα που ο Πρόεδρος αξιοποιεί και προωθεί στη σημερινή διαδικασία», είπε ο Εκπρόσωπος.

Ο κ. Προδρόμου είπε περαιτέρω ότι στην ίδια έκθεση και στην παράγραφο 25 ο ΓΓ λέει ότι επέστρεψε στο Κραν Μοντάνα στις 6 Ιουλίου για να υποβοηθήσει να φτάσουν τα μέρη σε στρατηγική συνεννόηση στη βάση των έξι παραμέτρων τις οποίες ο ίδιος παρουσίασε στις 30 Ιουνίου.

«Η φρασεολογία είναι σαφής, στις επιστολές στις οποίες ο ίδιος λέει ‘εγώ παρουσίασα’, στην έκθεση Σεπτεμβρίου 2017 αναφέρεται ότι ο ίδιος ταυτοποίησε έξι σημεία στις 30 Ιουνίου», ανέφερε.

Οι όροι αναφοράς είναι τα σημεία που θα αναφέρονται οι διαπραγματεύσεις, δεν είναι ούτε η λύση του Κυπριακού  ούτε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι «είμαστε πολύ κοντά και θα υπάρξουν αποτελέσματα» ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι το κείμενο των όρων αναφοράς δεν θα αναφέρει με λεπτομέρεια τα πεπραγμένα των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες είναι το επιθυμητό να επαναρχίσουν.
 
Ο Εκπρόσωπος είπε ότι το γιατί το προηγούμενο διάστημα έγιναν συζητήσεις είναι διότι κυκλοφορούσε ένα άτυπο έγγραφο το οποίο είναι ανύπαρκτο. «Ο Γενικός Γραμματέας στην διάρκεια της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά έκανε λόγο για το ένα και μοναδικό άτυπο έγγραφο που υπήρξε και αυτό ήταν το έγγραφο της τελευταίας στιγμής για την εφαρμογή της τυχόν συμφωνίας, το οποίο δεν πρόλαβαν να συζητήσουν», ανέφερε.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει τριμερής συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι εφόσον επιβεβαιωθεί η κατανόηση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, η κ. Λουτ θα μεταφέρει στον ΓΓ το κείμενο, το προσχέδιο, και στη συνέχεια «περιμένουμε από τον ΓΓ, ο οποίος ήδη στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – και όπως μαθαίνουμε, και προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη – έχει εκφραστεί ευμενώς, ευνοϊκά σχετικά με την επιθυμία των δύο πλευρών να έχουν μια κοινή συνάντηση με τον ΓΓ, ενδεχομένως σε εκείνη τη συνάντηση θα ανακοινωθούν τα περαιτέρω βήματα και τα διαδικαστικά».

Σε ερώτηση αν όταν συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις ή αν θα αναμένουμε την ολοκλήρωση των παράνομων «εκλογών» στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προσπαθήσει, εδώ και δύο χρόνια, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο που φαίνεται να υπάρχει μια θετική κινητικότητα.

«Ο Πρόεδρος το έχει πει, ας παίρνουμε ένα πράγμα κάθε φορά. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια παραγωγική συνεργασία με την κ. Λουτ, είμαστε κοντά στο να καταλήξουμε σε μια από κοινού κατανόηση για τους όρους αναφοράς την οποία θα μεταφέρει στον ΓΓ. Μην ξεχνάμε ότι είναι ο ΓΓ που ζήτησε να γίνουν όροι αναφοράς, άρα το επόμενο βήμα θα είναι όταν η κ. Λουτ, όπως το επιθυμούμε, μεταφέρει στον ΓΓ ένα κείμενο που είναι η βασική συνεννόηση των δύο πλευρών», κατέληξε.