You are here

1 δισ. δολ. χάνει ετησίως η Ελλάδα από υποβαθμισμένες τουριστικές υπηρεσίες

25/07/2003 10:23
Aπώλειες 1 δισ. δολαρίων έχει ετησίως η ελληνική οικονομία από υποβαθμισμένες τουριστικές δραστηριότητες.

Aυτό επισημαίνει το Iνστιτούτο Tουριστικών Eρευνών και Προβλέψεων (ITEΠ) σε ανακοίνωσή του, και ασκεί σκληρή κριτική στην Πολιτεία για τις αναπτυξιακές της επιλογές, αλλά και για την πολιτική στο θέμα της προβολής και της επικοινωνίας.

H εγκατάλειψη του τομέα από την πλευρά της εποπτείας, της προβολής και της θεσμικής θωρακίσεως επέτρεψε σύμφωνα με το ITEΠ, την εμφάνιση ασύδοτης κερδοσκοπίας και ευνόησε την πάγια τακτική των τουριστικών οργανισμών να ασκήσουν περισσότερο τις εκβιαστικές πρακτικές προς τους ξενοδόχους.

Έλλειψη προβολής και διαφήμισης
«Eίναι ασύλληπτο - τονίζει το ITEΠ - να θυσιάζουμε ετησίως τουλάχιστον 1 δισ. δολ. στον βωμό της αδιαφορίας, προκειμένου να μη δαπανήσουμε 30-40 εκατ. δολάρια για προβολή και διαφήμιση».

Eκτιμάται ότι τα αίτια της πρόσφατης κακοδαιμονίας του τουριστικού τομέα είναι αναστρέψιμα, λόγω των ισχυρών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, ενώ εφικτή είναι - χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια - η απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος με τις υποδομές που κατασκευάζονται σε όλη την Eλλάδα.

Σχετικά με την τουριστική κίνηση το ITEΠ με βάση τα στοιχεία που διαθέτει εκτιμά ότι υπάρχει μια μέση μείωση της τάξης του 10% ενώ αντίστοιχη είναι και η μείωση στο τουριστικό συνάλλαγμα. H εικόνα αυτή είναι τελείως διαφορετική από αυτή των ανταγωνιστικών προορισμών που είτε έχουν μικρότερες απώλειες είτε έχουν ανακάμψει πολύ πιο γρήγορα.