You are here

2 δισ. ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ

18/12/2003 10:37
Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ισχυρή «ένεση» ρευστότητας δέχονται τα επιχειρησιακά προγράμματα των Οδικών Αξόνων, της Παιδείας, της Απασχόλησης, της Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ανταγωνιστικότητας από το αποθεματικό του Γ΄ ΚΠΣ, ύψους 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την κατανομή που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομίας και ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Πάχτας, το «μερίδιο του λέοντος» του αποθεματικού επίδοσης θα δοθεί στο πρόγραμμα των οδικών αξόνων: Το πρόγραμμα θα λάβει επιπλέον κονδύλια κοινοτικής συνδρομής ύψους 305 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με την εθνική συμμετοχή το σύνολο των πόρων θα φθάσει στα 600 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% περίπου του συνόλου του αποθεματικού.

Το επόμενο ευνοημένο πρόγραμμα είναι αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα λάβει επιπλέον 359 εκατ. ευρώ, της Παιδείας με 286 εκατ. ευρώ και της Απασχόλησης με 229 εκατ. ευρώ. Σημαντική ενίσχυση δέχεται και το Πρόγραμμα της Ανταγωνιστικότητας με 132 εκατ. ευρώ, ενώ υψηλή σε ποσοστά ενίσχυση πηγαίνει και στο πρόγραμμα του Πολιτισμού (59 εκατ. ευρώ). Τα μόνα τομεακά προγράμματα που δεν ενισχύθηκαν από το αποθεματικό είναι των Σιδηροδρόμων, του Πολιτισμού και της Υγείας-Πρόνοιας, λόγω χαμηλών απορροφήσεων.

Aντιπαραθέσεις >> Όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης τα προγράμματα που είχαν βαθμολογία, πάνω από το 9 ήταν ο Πολιτισμός, η Αλιεία και η Ανταγωνιστικότητα. Πάντως, οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομίας, δεν έγιναν δεκτές από όλους: Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, διαφώνησε με τον αποκλεισμό του προγράμματος του Περιβάλλοντος από το αποθεματικό, τονίζοντας ότι τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πάχτας δεν είναι ορθά. Οι εκπρόσωποι των προγραμμάτων Β. και . Αιγαίου ζήτησαν επιπλέον κονδύλια, αίτημα που όπως είπε ο κ. Πάχτας θα εξεταστεί.

Όπως επισήμανε, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, από την καταβολή των αποθεματικών εξαιρείται η περιφέρεια Αττικής, στην οποία έχουν κατευθυνθεί σημαντικά κονδύλια, εξαιτίας των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων.