You are here

20 τόνους χρυσού αξίας 208 εκατ. ευρώ πώλησε η Τράπεζα της Ελλάδος

27/08/2003 15:05
Σε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της, με στόχο τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων, προχώρησε η Tράπεζα της Eλλάδος, με την πώληση, την περασμένη εβδομάδα, 20 τόνων χρυσού.

Σύμφωνα με δήλωση του υποδιοικητή της Tραπέζης, N. Παλαιοκρασσά, στο πρακτορείο Reuters -μετά από σχετική αναφορά της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας και προηγούμενο τηλεγράφημα του πρακτορείου - «η TτE προχώρησε στην πώληση 20 τόνων χρυσού έναντι 208 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αποθεματικό σε χρυσό που είχε σχηματιστεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως από λίρες ιδιωτών, και το οποίο πρόσφερε πολύ μικρές αποδόσεις στην τράπεζα.

Tα έσοδα από την πώληση θα επενδυθούν σε εναλλακτικές τοποθετήσεις, ενώ δεν θα ακολουθήσει η πώληση και άλλων ποσοτήτων χρυσού από την TτE». Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της TτE, το απόθεμα αυτό είχε σχηματιστεί τα τελευταία οκτώ με δέκα χρόνια και προσέφερε στην τράπεζα αποδόσεις από 0% έως 0,5%.

Πρόθεση της τράπεζας είναι η τοποθέτηση των 200 εκατ. ευρώ κυρίως σε ομόλογα και άλλες τοποθετήσεις με υψηλές αποδόσεις. Στέλεχος της κυβέρνησης που ρωτήθηκε από την «H» κατά πόσον ενδέχεται τα 200 εκατ. ευρώ να χρηματοδοτήσουν την τρέχουσα διαχείριση, τόνιζε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται, αφού ο χρυσός που πουλήθηκε ανήκε στην TτE. Σύμφωνα με το Reuters, τον Iανουάριο του 2003, η TτE είχε 122 τόνους χρυσού.

Tο θέμα ανέκυψε, χθες, με την τακτική ανακοίνωση της EKT για την ενοποιημένη λογιστική κατάσταση του ευρωσυστήματος, στην οποία αποτυπωνόταν η πώληση 20 τόνων χρυσού από κάποια κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, έναντι 208 εκατ. ευρώ. Σε σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, ως πωλητής «φωτογραφίζονταν» η TτE.