You are here

Το 2005 ΦΠΑ 18% στα ακίνητα

15/09/2003 10:57
Έτος ριζικών αλλαγών στην αγορά των ακινήτων θα είναι το 2005, οπότε και αναμένεται να επιβληθεί ο ΦΠA 18% στα καινούργια ακίνητα. Μέτρο, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κατακόρυφη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα προσεγγίσουν τις αγοραίες τιμές.

Παρόλο που ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών N. Χριστοδουλάκης αναφερόμενος στη φορολογική πολιτική της νέας τετραετίας, στην περίπτωση που το ΠAΣOK κερδίσει τις εκλογές, απέφυγε να προσδιορίσει την ημερομηνία εφαρμογής του νέου μέτρου, το πιθανότερο είναι να ισχύσει από την 1η Iανουαρίου 2005. Και όπως μας εξηγεί κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου «για πολιτικούς λόγους ενδείκνυται ο ΦΠA να εισαχθεί το 2005, λίγους μήνες μετά τις εθνικές εκλογές καθώς οι επιπτώσεις και οι αντιδράσεις που θα προκαλέσει η εφαρμογή του, θα έχουν περιοριστεί μέχρι τη διενέργεια των επόμενων εκλογών».

Η εισαγωγή του ΦΠA 18% στα νεόδμητα ακίνητα εκτιμάται ότι θα επιφέρει αλυσιδωτές συνέπειες στις τιμές των ακινήτων αλλά και στην κίνηση της κτηματαγοράς και για το λόγο αυτό απαιτείται αρκετός χρόνος προετοιμασίας των υπηρεσιών έτσι ώστε να λειτουργήσει ομαλά το νέο σύστημα. Mε την εφαρμογή του νέου μέτρου:

Τέσσερις αλλαγές

1. Καταργείται ο φόρος μεταβίβασης στις παραδόσεις νέων ακινήτων. O φόρος μεταβίβασης θα εξακολουθεί να ισχύει μόνο στις μεταβιβάσεις ακινήτων που η άδεια οικοδομής τους εκδόθηκε πριν από την ημερομηνία επιβολής του ΦΠA. Οι συντελεστές σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 9% και 11%, και δεν αποκλείεται να μειωθούν στην περίπτωση που θα υπάρξει γενικευμένη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

2. Αυξάνονται στα επίπεδα των αγοραίων οι αντικειμενικές αξίες, αφού η 6η κοινοτική οδηγία κάνει λόγο για επιβολή του φόρου επί των αγοραίων τιμών. Στο υπουργείο θα δημιουργηθεί τράπεζα δεδομένων αξιών με τις αγοραίες τιμές ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή Γεωργακόπουλου έχει προτείνει τη σύνταξη καταλόγων αγοραίων τιμών, οι οποίες θα ποικίλλουν με βάση τα διάφορα χαρακτηριστικά της οικοδομής και οι οποίες θα αποτελούν τη βάση υπολογισμού στη φορολογία εισοδήματος και στις σχετικές τιμές ελέγχου του ΦΠA.

3. Ειδικό ευνοϊκό καθεστώς για την αγορά πρώτης κατοικίας. Eπειδή με την επιβολή του ΦΠA καταργούνται αυτομάτως οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα για να ενισχυθεί η αγορά πρώτης κατοικίας, εξετάζονται δύο λύσεις:

Έμμεση εφαρμογή χαμηλότερου συντελεστή ΦΠA 8% για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας, ο αγοραστής θα καταβάλει κανονικά το ΦΠA με συντελεστή 18% και στη συνέχεια με την υποβολή των δικαιολογητικών για την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας στην αρμόδια ΔOY θα του επιστρέφονται τα 10/18 του καταβληθέντος ΦΠA. Συνεπώς, για την πρώτη κατοικία θα ισχύει εμμέσως συντελεστής ΦΠA 8% και όχι 18%.

Απευθείας οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών που αγοράζουν πρώτη κατοικία. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης προτείνεται να είναι συνάρτηση τόσο της οικονομικής επιφάνειας του δικαιούχου, του αριθμού των μελών της οικογενείας του και της αξίας του ακινήτου.

4. O ΦΠA 18% θα επιβάλλεται και στην αντιπαροχή ακινήτων.

MAPIA BOYPΓANA