You are here

21 επιχειρήσεις σχεδιάζουν επενδύσεις €2 δισ. το 2014

13/01/2014 07:39
Του Γιώργου Μανέττα

Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η νέα χρονιά για την αγορά. Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σαφή σημάδια σταθεροποίησης, η πτώση της κατανάλωσης επιβραδύνεται και το κλίμα στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί αισθητά. Μάλιστα, οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν πως με την είσοδο του 2014 άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον τερματισμό της μακροχρόνιας ύφεσης, η οποία οδήγησε χιλιάδες επιχειρήσεις στην κατάρρευση και εκτίναξε την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα. Ωστόσο, το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο, είναι πως αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως οι μεγαλύτερες και πιο εύρωστες, εμφανίζονται πρόθυμες να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις για την ενίσχυση της παρουσίας τους επί ελληνικού εδάφους, δημιουργώντας πολύτιμες θέσεις εργασίας. Βέβαια, οι παραπάνω επενδύσεις, από μόνες τους δεν αρκούν για να αλλάξουν άρδην το σκηνικό, αλλά χρειάζεται να πεισθούν και άλλες επιχειρήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την παροχή κινήτρων, την αποκατάσταση της ρευστότητας και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Καταλυτικό επίσης ρόλο στην αναθέρμανση της οικονομίας, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, θα παίξει η ταχύτητα επανεκκίνησης των μεγάλων δημόσιων έργων αλλά και η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες θα προσελκύσουν τα διεθνή κεφάλαια στη χώρα. Η «ΗτΣ» παρουσιάζει κάποιες από τις εταιρείες, οι οποίες παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν δρομολογούν νέες επενδύσεις μέσα στο 2014, συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση και αναβάθμιση της θέσης τους στην ελληνική αγορά.

ΟΤΕ

Επενδυτικό πρόγραμμα-«μαμούθ» ύψους 1,2 δισ. ευρώ δρομολογεί την επόμενη τετραετία ο ΟΤΕ για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία. Μέρος του προγράμματος αυτού αναμένεται να τρέξει το 2014 και όπως υποστηρίζουν στελέχη του Οργανισμού, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας αλλά και στην έξοδό της από την κρίση, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάθε αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας οδηγεί σε αύξηση 1,2% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΤΕ πέτυχε μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλάνο την αναχρηματοδότηση και μείωση του δανεισμού του (μείωσε το καθαρό του χρέος κατά πάνω από 50% από το 2011, σε 1,8 δισ. ευρώ), ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού 1.827 άτομα αποδέχθηκαν τα κίνητρα που έδωσε.

Wind – Vodafone

Σημαντικές επενδύσεις το επόμενο διάστημα σχεδιάζουν οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ, Wind και Vodafone, οι οποίοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να μείνουν πίσω στη μάχη του ανταγωνισμού. Μάλιστα, οι δύο εταιρείας αποφάσισαν να δημιουργήσουν κοινή εταιρεία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 , η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση και επέκταση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας δεύτερης και τρίτης γενιάς που λειτουργούν οι δύο εταιρείες στην Ελλάδα, επενδύοντας συνολικά περίπου 150 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 327 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει για την τετραετία 2014-2017 η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες». Με το πρόγραμμα αυτό η διοίκηση της εταιρείας σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος και να φτάσει τα 313 Μεγαβάτ σε λειτουργία, έναντι 148 Μεγαβάτ σήμερα. Συγκεκριμένα, με βάση τον προγραμματισμό, θα εγκατασταθούν περί τα 150 Μεγαβάτ αιολικών και γύρω στα 25 Μεγαβάτ μικρών υδροηλεκτρικών.

Barilla Hellas

Στην επέκταση της δυναμικότητας των δύο μονάδων παραγωγής που διαθέτει προχωρεί φέτος η Barilla Hellas, με στόχο τη διατήρηση ηγετικού μεριδίου στον εγχώριο κλάδο ζυμαρικών αλλά και την ανάπτυξη των εξαγωγών της. Η παραπάνω επένδυση, που αναμένεται να φθάσει τα 10 με 15 εκατ. ευρώ, κρίνεται απαραίτητη από τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία επιδιώκει να μετατρέψει την Barilla Hellas σε παγκόσμιο κέντρο παραγωγής και εμπορίας ζυμαρικών και σαλτσών του ιταλικού ομίλου για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Sunlight

Κοντά στη λειτουργία της νέας μονάδας ανακύκλωσης Συσσωρευτών Μολύβδου στην ακριτική Κομοτηνή βρίσκεται η Sunlight, η οποία παράγει συσσωρευτές για επαγγελματική χρήση. Η εν λόγω επένδυση θεωρείται από τις πιο σύγχρονες στον τομέα τους στην Ευρώπη και αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη φάση λειτουργίας της, θα έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα που θα υπερβαίνει τους 15.000 τόνους κραμάτων μολύβδου και θα καλύπτει το 80% των αναγκών της εταιρείας.

Φούρνοι Βενέτη

Δυναμικό πλάνο ανάπτυξης έχει σε εξέλιξη η «Φούρνοι Βενέτη», η οποία θέλει να δημιουργήσει δίκτυο 100 καταστημάτων μέχρι τα τέλη του 2016 από 70 που είναι σήμερα. Πρόσφατα, μάλιστα, η εταιρεία εγκαινίασε στο ιστορικό κτίριο του ΝΕΟΝ στην Ομόνοια ένα από τα μεγαλύτερα αρτοποιεία της Ευρώπης υπό την ονομασία «Βενέτη 1948».

Εκτός από την ενδυνάμωση του δικτύου, στα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας περιλαμβάνεται και η μεταφορά της παραγωγής σε νέες εγκαταστάσεις στη Βοιωτία. Η κατασκευή της μονάδας, που αναμένεται να λειτουργήσει το 2015, θα καταλαμβάνει περίπου 25.000 τ.μ. και θα κοστίσει 20 εκατ. ευρώ.

Eurodrip

Να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου στα Οινόφυτα αλλά και να δημιουργήσει νέα προϊόντα θέτει ως στόχο για τη νέα χρονιά η Eurodrip, προγραμματίζοντας επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία παράγει συστήματα άρδευσης, η αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητας γίνεται προκειμένου να καλυφθούν οι εξαγωγικές ανάγκες του ομίλου, οι οποίες μεγαλώνουν χρόνο με τον χρόνο.

Revoil

Τη λειτουργία 35 έως 50 νέων πρατηρίων προγραμματίζει η Revoil, με έμφαση στις μεγάλες πόλεις και στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας που έχουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και υπάρχουν προοπτικές για περισσότερα κέρδη. Υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου θα ανέλθουν σε περίπου 2 εκατ. ευρώ, ωστόσο το τελικό νούμερο θα εξαρτηθεί από τη γενικότερη πορεία της αγοράς. Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία δηλώνει ανοιχτή σε εξαγορές πρατηρίων αρκεί το τίμημα που προσφέρεται να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της αγοράς πετρελαιοειδών.

Όλυμπος Γαλακτοβιομηχανία

Παρά τις δυσκολίες στην αγορά γάλακτος και τα υψηλά κόστη που συνεπάγεται η ενασχόληση με το φρέσκο γάλα, η «Ολυμπος Γαλακτοβιομηχανία» συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επενδύσεις της. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία της οικογένειας Σαράντη αναμένεται να διαθέσει κεφάλαια περίπου 7 εκατ. ευρώ για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού στις μονάδες παραγωγής όλου του ομίλου, με στόχο να παραμείνει στην αιχμή και να μπορεί να παράγει ασφαλή και υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Τη μετατροπή του εργοστασίου εμφιάλωσης μπίρας στην Αθήνα σε μικροζυθοποιείο, αλλά και τη δημιουργία κέντρου διανομής στον ίδιο χώρο αποφάσισε η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των παραγωγικών της δομών. Παράλληλα, η θυγατρική του ολλανδικού κολοσσού της Heineken αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο σκέλος των εξαγωγών, ενώ σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν σκέψεις να αναλάβει την παραγωγή και εξαγωγή κάποιων προϊόντων του μητρικού ομίλου προς την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Συνολικά για το 2014, δρομολογούνται επενδύσεις περίπου 20 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ για την τριετία 2015-2017 σχεδιάζονται και νέες περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Ε.Ι. Παπαδόπουλος

Ύστερα από την είσοδό της στην αγορά του συσκευασμένου ψωμιού, η «Ε.Ι. Παπαδόπουλος» ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει νέα προϊόντα, ενώ προχωρεί και στον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων εργοστασίων της, επενδύοντας συνολικά 10 εκατ. ευρώ. Η ελληνική εταιρεία, η οποία εδώ και 91 χρόνια ηγείται της αγοράς των μπισκότων, δεν επαναπαύεται στιγμή και προσπαθεί να είναι διαρκώς ένα βήμα μπροστά από τις πολυεθνικές του χώρου της, οι οποίες και εποφθαλμιούν τα μερίδιά της. Η εταιρεία απασχολεί 1.200 εργαζομένους και πραγματοποιεί εξαγωγές σε περισσότερες από σαράντα χώρες.

Bic Βιολέξ

Με στόχο να παραμείνει πρωτοπόρα σε παγκόσμιο επίπεδο στον κλάδο των ξυριστικών, η «Bic Βιολέξ» προωθεί επενδύσεις 32 εκατ. ευρώ στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων αλλά και για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού στα πέντε εργοστάσιά της. Η έμφαση που δίδεται στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης είναι ζωτικής σημασίας, αφού σε αυτό «γεννιούνται», αναπτύσσονται και υλοποιούνται οι ιδέες για τα νέα μοντέλα του γαλλικού πολυεθνικού κολοσσού Bic που κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο συγκεκριμένο τμήμα απασχολούνται περίπου 70 άτομα, ενώ η τεχνογνωσία και εμπειρία που έχει αποκτήσει (know how) πάνω σε μεθόδους παραγωγής μεταφέρεται και στα υπόλοιπα εργοστάσια ξυριστικών του γαλλικού ομίλου Bic.

Aegean Airlines

Στην περαιτέρω ενίσχυση του στόλου αλλά και του πτητικού της έργου θα προχωρήσει η Aegean Airlines, η οποία ετοιμάζεται να κάνει το πρώτο κοινό της βήμα με την Olympic Air, μετά το «πράσινο φως» που άναψε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόκτηση της τελευταίας. Το νέο σχήμα θα έχει επιπλέον πέντε αεροσκάφη, συνολικά πενήντα, ενώ θα αποκτήσει μια επιπλέον βάση στα Χανιά (οκτώ). Επίσης, θα εντάξει νέα δρομολόγια εξωτερικού και έτσι με βάση την Αθήνα θα πετάει σε 47 προορισμούς εκτός συνόρων.

Σούπερ μάρκετ

Ανάπτυξη κόντρα στην κρίση


Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήταν από τις λίγες εταιρείες που δεν σταμάτησαν στιγμή να επενδύουν για την ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων τους. Αντίθετα, ενόσω η κρίση και η έλλειψη ρευστότητας έθετε εκτός μάχης τους μικρότερους παίκτες του χώρου, αυτοί επωφελήθηκαν της ευκαιρίας και προχωρήσουν σε μπαράζ επενδύσεων. Με τον ίδιο ρυθμό εκτιμάται πως θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να διευρύνουν τα μερίδια και την παρουσία τους στην ελληνική επικράτεια.

ΑΒ Βασιλόπουλος

Μπορεί ο μητρικός όμιλος της Delhaize να αντιμετωπίζει δυσκολίες στα Βαλκάνια, ωστόσο στην ελληνική αγορά μέσω της «ΑΒ Βασιλόπουλος» συνεχίζει ακάθεκτη την ανάπτυξή της. Σύμφωνα πληροφορίες, η διοίκηση του ομίλου επέλεξε να διπλασιάσει τις επενδύσεις για το 2014 και να τις ανεβάσει στα 65 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της σε κάθε γωνιά της χώρας. Παράλληλα, η εταιρεία παραμένει ανοιχτή σε προτάσεις συνεργασίας, είτε με μεγαλύτερους είτε με μικρότερους παίκτες, αρκεί το τίμημα που προσφέρεται να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της, ενώ δηλώνει πως θα συνεχίσει την πολιτική των προσφορών.

Lidl

Το μεγαλύτερο ποσό μέσα σε ένα χρόνο από την είσοδό της στην Ελλάδα πριν από 16 χρόνια αναμένεται να διαθέσει εντός του 2014 η Lild. Η γερμανική αλυσίδα θα επενδύσει περίπου 120 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου της αλλά και τη δημιουργία δύο νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, μια στα Καλύβια Αττικής, έκταση 50.000 τ.μ., και μια στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, έκτασης 60.000 τ.μ., που θα είναι η μεγαλύτερη αποθηκευτική εγκατάσταση της Lidl σε όλη την Ευρώπη. Το νέο αποθηκευτικό συγκρότημα της Σίνδου πρόκειται να αντικαταστήσει στα μέσα του 2014 το πρώτο και μικρότερο αποθηκευτικό συγκρότημα της Lidl, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

METRO

Νέα σημεία χονδρικής αλλά και λιανικής πώλησης (My Market) θέλει να ανοίξει η METRO AEBE. Οπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, η αποχώρηση μικρότερων αλυσίδων ή και μεμονωμένων ανταγωνιστών, αλλά και η αδυναμία άλλων παικτών δημιουργεί ευκαιρίες για όσους διαθέτουν τα αναγκαία κεφάλαια να επενδύσουν σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και κυρίως σε προσιτές τιμές. Συνολικά το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 25-30 εκατ. ευρώ για το 2014, όσο περίπου ήταν και την περσινή χρονιά.