You are here

500.000 «γαλάζιες» προσλήψεις

17/04/2007 12:16
Του Ηλία Μπενέκου

Σχεδόν μισό εκατομμύριο προσλήψεις εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. τα τελευταία τρία χρόνια, με την πλειονότητα αυτών να αφορά συμβασιούχους και εποχικούς υπαλλήλους! Αδιάψευστο μάρτυρα της βιομηχανίας προσλήψεων που έχει στηθεί αποτελούν τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και αφορούν την περίοδο από τις 7 Μαρτίου του 2004 έως και τις 19 Μαρτίου του 2007. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του υπουργείου Εσωτερικών σε επτά αιτήσεις του βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Σ. Κοσμίδη, που ζητούσε την κατάθεση των αποφάσεων της Τριμελούς Επιτροπής, συνολικά εγκρίθηκαν 469.763 προσλήψεις. Το μέγεθος της άλωσης του κρατικού μηχανισμού αποτυπώνεται ακόμη καλύτερα αν αναλογισθεί κανείς ότι ο συγκεκριμένος αριθμός αντιστοιχεί σε 424 προσλήψεις την ημέρα!

Το άκρως εντυπωσιακό δε είναι ότι από αυτές μόνο οι 71.866 - δηλαδή το 15,3% - αφορούν μόνιμο προσωπικό, ενώ οι συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου και εποχικών υπαλλήλων φθάνουν τις 263.333 και αποτελούν το 56% του συνόλου!

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός των εγκρίσεων συμβάσεων έργου - που συνήθως υποκρύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες - οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, φθάνοντας συνολικά τις 92.841.

Η σύναψη αυτών των συμβάσεων γίνεται χωρίς καμία απολύτως διαδικασία (προκήρυξη, διαγωνισμό, ΑΣΕΠ), καθώς ο εκάστοτε φορές επιλέγει όποιον εκείνος επιθυμεί, ενισχύοντας το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων στο Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το ίδιο το ΑΣΕΠ έχει επανειλημμένως επισημάνει, στις εκθέσεις του, ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις αποτελούν μόνιμο παράθυρο φωτογραφικών προσλήψεων, καθώς γίνονται τελείως ανεξέλεγκτα.

Η συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή, μάλιστα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις κατ επανάληψη διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι το ζήτημα των συμβασιούχων αντιμετωπίσθηκε οριστικά. Την ίδια ώρα δηλαδή που μόλις 33.172 συμβασιούχοι κατόρθωσαν να υπαχθούν στις δρακόντειες διατάξεις του Π.Δ. Παυλόπουλου και να πάρουν το εισιτήριο της μονιμοποίησης, η κυβέρνηση επιδίδεται στη δημιουργία νέας γενιάς συμβασιούχων, οι οποίοι σύντομα θα μπορούν να κάνουν χρήση, στο πλαίσιο προκηρύξεων του Δημοσίου, της αυξημένης μοριοδότησης λόγω προϋπηρεσίας.

Παράλληλα, ο μικρός αριθμός ανανεώσεως συμβάσεων (1.683), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνέχιζε μέχρι και τον περασμένο μήνα να εγκρίνει νέες συμβάσεις, καταρρίπτει και το πάγιο κυβερνητικό επιχείρημα ότι αυτές πραγματοποιούνταν προκειμένου να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο για μονιμοποίηση οι συμβασιούχοι που είχαν διορισθεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σ. Κοσμίδης, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση, αντί να διαμορφώσει πολιτική για αξιοκρατικές - χρήσιμες προσλήψεις, επιστρέφει τη χώρα στην εποχή του πελατειακού κράτους, αποφεύγοντας εδώ και ένα χρόνο να συζητήσει πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των συμβάσεων έργου ή την ανάθεση της διαδικασίας στο ΑΣΕΠ».

Πρωταθλητές

Πρωταθλητής στις προσλήψεις αναδεικνύεται το υπουργείο Παιδείας με 201.628, από τις οποίες μόνιμο προσωπικό αποτελούν μόνο οι 41.519. Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, ότι καταγράφονται και 77.937 ωρομίσθιοι, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις ότι καταβάλλεται προσπάθεια για μείωση ή ακόμη και κατάργηση του θεσμού.

Οι προσλήψεις, εκτός από καθηγητές, αφορούν και διοικητικό και τεχνικό προσωπικό σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ιδιαίτερα υψηλά εμφανίζεται και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με 73.285 προσλήψεις από το 2004, από τις οποίες οι περίπου 65.000 αφορούσαν εποχικό προσωπικό. Στις πρώτες θέσεις εμφανίζεται και το υπουργείο Εσωτερικών, καθ' ύλην αρμόδιο για το θέμα των προσλήψεων, με 57.680 εγκεκριμένες θέσεις.

Σημειώστε δε ότι από αυτές μόνο οι 3.975 έγιναν για μόνιμο προσωπικό, ενώ η πλειονότητά τους αφορούσε συμβάσεις έργου, μεγάλο μέρος των οποίων, μάλιστα, εγκρίθηκε για λογαριασμό των ΟΤΑ. Στη λίστα ακολουθούν τα υπουργεία Απασχόλησης με 33.385 εγκρίσεις προσλήψεων, Υγείας με 25.702 (νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στα νοσοκομεία), Δημόσιας Τάξης με 21.926 (μεταξύ άλλων, αστυνομικοί και πυροσβέστες) και Μεταφορών με 21.530 (μεταξύ άλλων και οδηγοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς).

Συμβάσεις

• Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός των εγκρίσεων συμβάσεων έργου - που συνήθως υποκρύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες - οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, φθάνοντας συνολικά τις 92.841.

• H σύναψη αυτών των συμβάσεων γίνεται χωρίς καμία απολύτως διαδικασία (προκήρυξη, διαγωνισμό, ΑΣΕΠ).