You are here

95 δισ. άντλησαν από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες

15/12/2010 09:04
Αυξήθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους ανακόπτοντας την πτωτική πορεία των αντληθέντων κεφαλαίων που σημειώθηκε τους τρεις τελευταίους μήνες.

Η αύξηση της εξάρτησης των εγχώριων τραπεζών από τα κεφάλαια της ΕΚΤ, αντανακλά και το πρόβλημα που δημιουργεί η φυγή των καταθέσεων από το σύστημα.

Υπενθυμίζεται, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχασε 27,5 δισ. ευρώ σε καταθέσεις τους πρώτους 11 μήνες του 2010, το οποίο αντιστοιχεί σε 11,5% του ΑΕΠ, όπως τόνισε και ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, άντλησαν 95 δισ. ευρώ (ή 128 δισ. δολάρια) το Νοέμβριο, από τα 92,4 δισ. ευρώ που είχαν αντλήσει τον Οκτώβριο.

«Όσο βαθαίνει η ύφεση, ο κόσμος χρησιμοποιεί τις αποταμιεύσεις του για να μπορέσει να επιβιώσει και έτσι αυτό σπρώχνει τις καταθέσεις σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα», είπε η αναλύτρια της Unicredit Bank AG, Τάνια Γκολντ. Η ίδια, ωστόσο, σημείωσε ότι τα επίπεδα των 95 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, δεν συνιστούν λόγο για να σημάνει συναγερμός.

Η χρηματοδότηση των τραπεζών σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον είναι δύσκολη για κάθε τράπεζα και γι' αυτό αναμένεται να συνεχιστεί η εξάρτησή τους από την ΕΚΤ.