You are here

Αδοξο τέλος για το deal Ρroton-Πειραιώς

24/10/2008 08:24
Οι τίτλοι τέλους έπεσαν χθες επισήμως στην ολιγοήμερη μετοχική συνεργασία της Proton Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Proton βρίσκεται σε επαφές με άλλες ελληνικές και ξένες τράπεζες.

Επισήμως αναφέρεται ότι η διοίκηση της Proton Bank αποφάσισε την ένταξη της τράπεζας στο πακέτο ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και οι μέτοχοί της ζήτησαν τη διακοπή της συνεργασίας με τον όμιλο της Πειραιώς. Αίτημα που έγινε αποδεκτό από την πλευρά της Πειραιώς, η οποία διέκοψε από χθες το πρωί τις εργασίες του διενεργούμενου νομικού και οικονομικού ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο διαψεύδονται και από τις δύο πλευρές, ο νομικός και οικονομικός έλεγχος που διενήργησε η Τράπεζα Πειραιώς κατέδειξε ότι η οικονομική κατάσταση της Proton ήταν επιβαρημένη, γεγονός που οδηγούσε σε αλλαγή της σχέσης ανταλλαγής, που είχε ορισθεί μεταξύ των δύο τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Πειραιώς είχε συμφωνήσει με τη διοίκηση της Proton Bank και μετόχους της που αντιπροσωπεύουν το 26,98% του μετοχικού της κεφαλαίου την αγορά του ποσοστού αυτού με ανταλλαγή μετοχών. Η σχέση ανταλλαγής είχε ορισθεί 1 μετοχή Τράπεζας Πειραιώς για κάθε 5,5 μετοχές Proton Bank.

Οι ανακοινώσεις

Η Πειραιώς στην επίσημη ανακοίνωσή της, χθες στο Χ.Α., αναφέρει τα εξής: «Σε συνέχεια της από 13.10.2008 ανακοίνωσης για την εξαγορά ποσοστού 26,98% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton Bank, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοινώνει ότι αποδέχθηκε αίτημα της Proton Bank και των πωλητών μετόχων και υπέγραψε σχετικό συμφωνητικό για ματαίωση της συμφωνίας εξαγοράς. Κατόπιν αυτού, από σήμερα το πρωί διέκοψε και τις εργασίες του διενεργούμενου επιβεβαιωτικού νομικού και οικονομικού ελέγχου».

Από την πλευρά της η Proton Bank σε δική της ξεχωριστή ανακοίνωση αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Proton Bank σε συνεδρίασή του αποφάσισε να ζητήσει την ένταξη της τράπεζας στο πρόγραμμα μέτρων του σχεδίου ενίσχυσης χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Κατόπιν τούτου πρότεινε τόσο στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς όσο και στους μετόχους της, που συμφώνησαν την μεταβίβαση του 26,9 % των μετοχών τους στην Τράπεζα Πειραιώς, να ματαιώσουν τη συναλλαγή. Η τράπεζα θα συνεχίσει την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου σε προσφορότερους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα χρόνους».