You are here

Αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων 35% προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός

07/08/2003 08:11
Χωρίς το πλαίσιο φορολογικής ρύθμισης για μεγάλες νέες επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ - προκειμένου να ολοκληρωθεί πλήρως η επεξεργασία του - αλλά με δυνατό σημείο τη δυνατότητα σχηματισμού αφορολόγητου αποθεματικού επενδύσεων απέστειλε σήμερα στους αρμόδιους φορείς ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης το τελικό Σχέδιο Νόμου για τα αναπτυξιακά κίνητρα.

Το τελικό Σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα.

Κατά κύριο λόγο το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις κυρίως για τη βελτίωση κινήτρων για επενδύσεις στη μεταποίηση, στον τουρισμό, καθώς και για τις προϋποθέσεις καταβολής ενισχύσεων, τα ανώτατα όρια των περιφερειακών ενισχύσεων, την διαδικασία καταβολής τους κλπ.

Προβλέπει αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων 35% για όλες τις επιχειρήσεις και επιστροφή επιδοτήσεων σε περίπτωση μετανάστευσης ή μείωσης των θέσεων απασχόλησης.

Αναλυτικότερα, οι βασικότερες αλλαγές που επέρχονται στο ισχύον καθεστώς των επενδυτικών κινήτρων με βάση το σχέδιο νόμου είναι οι εξής:
· Αποσυνδέεται η επιχορήγηση και η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης από τον αριθμό των δημιουργούμενων νέων θέσεων απασχόλησης και αίρεται ο περιορισμός ανωτάτου ποσού επιχορήγησης και επιδότησης leasing, που ισχύει σήμερα για επενδύσεις ίδρυσης νέων μεταποιητικών μονάδων.

Η μεταβολή αυτή ισχύει για τις περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων άνω των 40 εκ. ευρώ που δημιουργούν τουλάχιστον 200 νέες θέσεις απασχόλησης, για επενδύσεις ίδρυσης νέων μεταποιητικών μονάδων παραγωγής νέων προϊόντων ή προϊόντων νέας τεχνολογίας καθώς επίσης και για επενδύσεις ίδρυσης νέων μεταποιητικών μονάδων στις οποίες πραγματοποιούν επιχειρήσεις με μεταποιητική δραστηριότητα στη διεθνή αγορά.
· Αυξάνεται από τα 4,5 εκ. ευρώ στα 10 εκ. ευρώ το ενισχυμένο κόστος επενδύσεων ολοκληρωμένης μορφής εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων και καταργείται η ειδική γνωμάτευση του ΕΟΤ για την ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων.
· Αλλάζουν οι προϋποθέσεις καταβολής των ενισχύσεων και ειδικότερα προβλέπεται καταβολή ολόκληρου του ποσού της εγκριθείσας επιχορήγησης μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, καθώς επίσης και η δυνατότητα καταβολής, υπό προϋποθέσεις, τμήματος μέχρι και το 30% της εγκριθείσας επιχορήγησης κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης.
· Παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που υπάγονται στον ισχύοντα αναπτυξιακό νόμο (μεταποιητικές, εμπορικές, τουριστικές, γεωργικές, κτηνοτροφικές, επιχειρήσεις τυποποίησης, επιχειρήσεις πληροφορικής κλπ) να σχηματίζουν ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό μέχρι 35% των συνολικών αδιανέμητων κερδών τους που δηλώνονται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται για τα κέρδη των χρήσεων του 2003 έως και το 2007 και υπό την προϋπόθεση ότι το αποθεματικό θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση επενδύσεων ισόποσης τουλάχιστον αξίας μέσα στην επόμενη τριετία από τον χρόνο σχηματισμού του.
· Δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης ”παλαιών” επιχειρήσεων με επιχορήγηση σε περιπτώσεις που πραγματοποιούν επενδύσεις επέκτασης που δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης. Η παρεχόμενη ενίσχυση στις περιπτώσεις αυτές θα είναι μειωμένη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτήν που δικαιούνται οι νέες επιχειρήσεις.
· Καταργείται το κίνητρο της επιδότησης τόκων μεσομακροπρόθεσμων επενδυτικών δανείων.