You are here

Αιμορραγεί η περιφέρεια

16/12/2003 12:24
Έντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη Σοφοκλέους. Το φαινόμενο... ήταν επανάληψη αφού η αγορά επέδειξε ανάλογη συμπεριφορά με χθες.

Πάντως δεν ανησυχεί τους χρηματιστηριακούς αναλυτές οι οποίοι θεωρούν ότι τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης της αγοράς είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Ως κύρια αιτία προβάλλεται η ρευστοποίηση βραχυπρόθεσμων κερδών και η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων από τη μεριά μεγάλων θεσμικών επενδυτών.

Ο Γ.Δ. κινήθηκε σε αρνητικό πεδίο στο σύνολο της διαδικασίας των συναλλαγών και υποχώρησε ως τις 2.175,99 μονάδες ενδοσυνεδριακά για να κλείσει στις 2.179,12 μονάδες «γράφοντας» σημαντικές απώλειες 1,03%.

Αρνητική είναι και η κλαδική εικόνα αφού μόλις δύο κλάδοι κατάφεραν να κλείσουν στο πράσινο. Πρόκειται για τον κλάδο του real estate όπου σημειώθηκαν μικρά κέρδη 0,26% και τον κλάδο του λιανικού εμπορίου όπου σημειώθηκαν κέρδη 0,17%.

Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στις εκδόσεις, της τάξης του 3,80% ενώ ακολούθησε ο κλάδος των κλωστοϋφαντουργιών με απώλειες 3,12%.

Σημαντικές ζημιές εμφάνισε και ο κλάδος των ειδών και λύσεων πληροφορικής, 2,89%, των κατασκευαστικών εταιρειών 2,03% και των συμμετοχών με 2,01%.

Οι υπόλοιποι κλάδοι ακολούθησαν με μικρότερες απώλειες. Αν και η μικρή κεφαλαιοποίηση πιέστηκε κατά κύριο λόγο, δεν ήταν μικρές και οι απώλειες των blue chips.

Σημαντικές είναι οι απώλειες των τραπεζών που ανήλθαν σε 0,96% με την μετοχή της Εθνικής να ζημιώνεται κατά 1,25% και να κλείσει στα 18,98 €.

Πιο συγκρατημένη είναι η πτώση της Alpha κατά 0,74% στα 21,48 €. Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών το κλίμα ήταν ανάλογο και ο δείκτης κατέγραψε απώλειες ανάλογες μ` αυτές των τραπεζών, 0,96%.

Η μετοχή του ΟΤΕ πραγματοποίησε βουτιά στα 10,24 € (-2,10%). Σημαντικές απώλειες σημείωσε η Intracom (-1,82%) αλλά και οι υπόλοιπες μετοχές εταιρειών του ομίλου καθώς επηρεάστηκαν από τις δικαστικές εξελίξεις που αφορούν στο πρόσωπο του Σωκράτη Κόκκαλη, μετά και την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλία Κολιούση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για παράταση της ανακριτικής διαδικασίας στην υπόθεση κατασκοπείας με την οποία κατηγορείται ο επιχειρηματίας.

Τελικώς στην συνεδρίαση μόλις 29 μετοχές έκλεισαν με κέρδη, 292 υποχώρησαν ενώ 36 μετοχές έκλεισαν αμετάβλητες.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 183,8 εκ. € εκ των οποίων 74 εκ. € αντιστοιχούν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών.