You are here

Αισιόδοξη η Morgan Stanley για τις τράπεζες

05/05/2016 08:19
Παρά μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης φαίνεται έτοιμη να ολοκληρωθεί, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, άρση των capital controls και ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με νέα έκθεση της Morgan Stanley, η οποία δηλώνει τώρα «bullish» (ταύρος) για τα ελληνικά ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές.

Όπως αναφέρει ο οίκος στη νέα της έκθεση, η υπόθεση δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε ομαλή. Τα προβλήματα χρηματοδότησης και η έλλειψη ρευστότητας πιθανότατα θα δημιουργήσουν σημαντική πίεση στην ελληνική οικονομία. Αν δεν εκταμιευτεί ρευστό τις επόμενες εβδομάδες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πιθανότατα θα αυξηθούν υπέρμετρα και η αποπληρωμή τους θα καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη. Η κατάσταση αυτή πιθανότατα θα κάνει τόσο τους Έλληνες, όσο και τους πιστωτές να συγκεντρωθούν, λόγω του σημαντικού πολιτικού κινδύνου που ενέχει για την Ευρώπη. Θα φέρει κάποιον ρεαλισμό και, τελικά, μια φάση αποκλιμάκωσης μετά την τρέχουσα φάση της κλιμάκωσης.

Σύμφωνα με τον οίκο, η θετική αξιολόγηση είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα. Υπάρχουν κίνδυνοι, όμως υπάρχουν και σημαντικές ανταμοιβές. «Καθώς πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επιτυχώς, περιμένουμε γρήγορη βελτίωση στα θεμελιώδη τόσο για την οικονομία όσο και για τον τραπεζικό τομέα, και γι' αυτό βλέπουμε ελκυστικό σημείο εισόδου», τονίζει, ενώ αναβαθμίζει σε overweight τις μετοχές.

Ενδιαφέρον εξάλλου έχουν και όσα λέει η Ντανιέλ Νουί πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε πρόσφατη συνέντευξή της. «Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε μια ελληνική τράπεζα με μια γαλλική, γερμανική ή ολλανδική τράπεζα. Επίσης, δεν αποτελούν όλα υπαιτιότητα των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες πάλευαν με τα πολιτικά γεγονότα που ήταν πέρα από τον έλεγχό τους. Η εποπτεία των τραπεζών ήταν καλή, αλλά τα πιστωτικά ιδρύματα υπέστησαν κάποια ζημία λόγω της πολιτικής αναταραχής, η οποία τελικώς οδήγησε και στην ανακεφαλαιοποίηση».