You are here

Αισιοδοξία Σάλλα ότι οι τράπεζες θα βγουν πρώτες στις αγορές

01/02/2013 08:40
Tην ακράδαντη πεποίθησή του πως οι τράπεζες θα καταφέρουν να καλύψουν τουλάχιστον το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και θα παραμείνουν ιδιωτικές, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλας. Πρόσθεσε, όμως, πως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι πολύ γρήγορα οι τράπεζες θα βγουν στις αγορές, θα αντλήσουν κεφάλαια μέσω της διατραπεζικής αγοράς και θα χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία

Οι τράπεζες είναι αυτές που θα βγάλουν την εθνική οικονομία μπροστά στις αγορές, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Περαιώς κ. Μιχάλης Σάλλας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της τράπεζας.

Την εκτίμηση πως θα έχουμε μία παρατεταμένη bull market εξέφρασε, κατά τη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Σάλλας, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες θα βγουν πρώτες στις αγορές, θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία, η οποία θα οδηγηθεί προς την ανάκαμψη, ενώ στη συνέχεια η χώρα θα βγει προς τις αγορές. Ο ίδιος σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο θα «ανοίξουν» οι χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες προς τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Η Συνέλευση αποφάσισε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους μέχρι 2 δισ. ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος των παλιών μετόχων.

Το ομολογιακό δάνειο θα ενισχύσει τα κεφάλαια Core Tier I της τράπεζας και θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ας σημειωθεί ότι το ίδιο περιεχόμενο είχε και η γενική συνέλευση της Alpha Bank, η οποία πραγματοποιήθηκε επίσης χθες και ενέκρινε τα Cocos.

ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Ο Μιχ. Σάλλας, τόνισε επίσης πως στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν οι τράπεζες προκειμένου να συμμετέχουν σε αυτές οι μικρομέτοχοι, ωστόσο δεν μπορούν να χορηγήσουν δάνεια για τον σκοπό αυτόν. Είπε δε χαρακτηριστικά ότι 25 δισ. διέγραψαν οι μέτοχοι των τραπεζών συνολικά υπέρ του ελληνικού δημοσίου, υπέρ της ελληνικής οικονομίας από δικά τους κεφάλαια.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

Ο Μιχ. Σάλλας αναφέρθηκε στην ανάγκη συγχωνεύσεων των ελληνικών τραπεζών στη Βαλκανική και της μείωσης του κόστους τους, όπως επίσης ανέφερε πως οι συγχωνεύσεις θα συνεχιστούν και εγχωρίως (μίλησε για ακόμη μία τράπεζα με την οποία συζητά η Τράπεζα Πειραιώς).

Ο κ. Ανθιμος Θωμόπουλος, Deputy CEO του Ομίλου, είπε πως όταν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης εκδόθηκαν δεν υπήρχε το τρέχον κλίμα για τη χώρα μας και πως τότε η Ελλάδα αντιμετώπιζε σημαντικά θέματα βιωσιμότητας. Τώρα που τα πράγματα είναι διαφορετικά οι όροι αυτοί χρήζουν κάποιων βελτιώσεων και ως προς τα χρονοδιαγράμματα και ως προς την ουσία τους και επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την τρόικα. Σε κάθε περίπτωση η πρόθεση τουλάχιστον όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα είναι αυτά να παραταθούν για ένα διάστημα που πάντως δεν θα ξεπεράσει το δίμηνο, τουλάχιστον για τις τράπεζες που δεν βρίσκονται σε διαδικασία εξαγορών και συγχωνεύσεων, ενώ μπορεί το διάστημα που θα απαιτηθεί να είναι ακόμη λιγότερο.

Τα μέλη του ΤΧΣ

Με απόφαση του Γ. Στουρνάρα διορίστηκαν τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ. Μέλη Γενικού Συμβουλίου του ταμείου ορίστηκαν oι: Paul Koster πρόεδρος, Αντρ. Μπερούτσος μέλος, Pierre Mariani μέλος, Γ. Μέργος μέλος, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Ευθ. Γκατζώνας μέλος, ως εκπρόσωπος της ΤτΕ. Μέλη εκτελεστικής Επιτροπής ορίστηκαν οι: Αν. Σακελλαρίου διευθύνουσα σύμβουλος, Μ. Κολλιόπουλος ανα- πληρωτής διευθύ- νων σύμβουλος, Αν. Γάγαλης μέλος.

Κύπρος

Αντιμέτωποι με την προοπτική «κουρέματος» βρίσκονται οι ιδιώτες που επένδυ- σαν σε μετατρέ- ψιμα ομόλογα των κυπριακών τραπεζών. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών από τη Χάγη, παραδέχθηκε ότι το θέμα συζητείται με την τρόικα.

Από τις τράπεζες η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας

Την αισιοδοξία του πως το τραπεζικό σύστημα θα συμβάλει στις αναπτυξιακές προσπάθειες της χώρας εξέφρασε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Ζανιάς, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Ζανιάς ενημέρωσε τον Πρόεδρο και μίλησε για επανάκαμψη της ηρεμίας στην αγορά αλλά και της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του θα χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της Εθνικής επισήμανε τη βελτίωση του κλίματος, η οποία έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Ζαννιάς αναφέρθηκε στην επιστροφή των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ σημείωσε πως αυτό είναι αποτέλεσμα της αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία και στις τράπεζες.

Συγχρόνως αναφέρθηκε στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διαδικασία η οποία θέτει τα θεμέλια, προκειμένου οι τράπεζες να επανέλθουν στην προτεραία τους κατάσταση μετά τις μεγάλες απώλειες κεφαλαίων που είχαν λόγω του PSI. Οι τράπεζες, πρόσθεσε, «σύντομα θα μπουν στην καρδιά της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας». Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας τόνισε επίσης ότι τα σπρέντς που έως τον Ιούλιο ήταν στις 3.000 μονάδες, σήμερα είναι 850-900 μονάδες και ο δείκτης του Χρηματιστηρίου στην Αθήνα είναι τετραψήφιος, σε μία προσπάθεια να σκιαγραφήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την εικόνα που πλέον έχει η αγορά.