You are here

Άκης: Μήνυμα προς τις επιχειρήσεις

06/08/2003 10:57
Στοιχεία της Eurostat επικαλέστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, στέλνοντας μήνυμα προς τις επιχειρήσεις να ρίξουν τις τιμές, καθώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν υψηλή κερδοφορία, προεξοφλώντας παράλληλα εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, την περίοδο 1995-2001, τα επίπεδα τιμών στη χώρα μας αυξήθηκαν από 78% του μέσου όρου της E.E., σε 81,3% με τις υπηρεσίες να τιμολογούνται στο 77% του μέσου κοινοτικού όρου και τα αγαθά στο 97%.

Στο ίδιο διάστημα κινήθηκαν ανοδικά όχι μόνο οι δείκτες κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αλλά και οι δείκτες επενδύσεων, ενώ η φορολόγηση των ελληνικών επιχειρήσεων είναι αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο.

Aπό τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει επίσης, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα για μια πιο συγκρατημένη τιμολογιακή πολιτική, με στόχο την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, για τον οποίο ο υπουργός Aνάπτυξης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα κινηθεί πτωτικά αυτόν τον μήνα, καθότι διαπιστώνεται υποχώρηση των τιμών σε βασικά είδη και υπηρεσίες.

Πάντως, ο κ. Τσοχατζόπουλος διευκρίνισε, ότι οι αστυνομικού τύπου παρεμβάσεις δεν επιτρέπεται να γίνονται, ούτε αλλάζουν τη λειτουργία της αγοράς, η οποία έχει ανάγκη μόνο από θεσμικές παρεμβάσεις, δομικής και διαρθρωτικής φύσης.

Tέτοιες ρυθμίσεις περιέχονται στο γνωστό νομοσχέδιο που θα συζητηθεί, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, στη Bουλή και θα προβλέπει μεταξύ άλλων αλλαγή του τρόπου διακίνησης των οπωροκηπευτικών (οι τιμές θα διαμορφώνονται στο 'χωράφι'), αναγραφή ενδεικτικών τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ενημέρωση των αρχών για κάθε μεταβολή τιμών κ.λπ.