You are here

Ακύρωση του διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ ζητά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

03/08/2016 09:23
Την ακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή ζητά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μα αίτηση ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, την οποία κατέθεσε χθες στο ΣτΕ και ενώ ήδη τρέχει ο σχετικός διαγωνισμός με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να έχουν υποβάλει τις υποψηφιότητές τους.

Η αίτηση στρέφεται κατά της ΔΕΗ και της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2016 «για την απόκτηση συμμετοχής 24% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ καθώς και κάθε άλλης συναφούς προγενέστερης ή μεταγενέστερης πράξης».

Η ΓΕΝΟΠ εδράζει την αίτηση ακύρωσης στην ενσωματωμένη στη ΔΕΗ περιουσία των εργαζομένων και όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της «θα αποστείλει στους συμμετέχοντες στη διαγωνιστική διαδικασία επιστολές σχετικά με την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζόμενων στην περιουσία της ΔΕΗ, η οποία έχει αναγνωριστεί και επαναβεβαιωθεί με σωρεία νομοθετημάτων σαπό τη Βουλή» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ.

Η νομική παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ στη διαδικασία ήταν αναμενόμενη, αφού είχε προαναγγελθεί. Άλλωστε σε παρεμφερή κίνηση είχε προβεί και στον προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, έναν διαγωνισμό που ξεκίνησε το 2014 αλλά στη συνέχεια ματαιώθηκε, πριν ολοκληρωθεί η όλη νομική διαδικασία για την τότε προσφυγή.

Ωστόσο δεν παύει να περιπλέκει την κατάσταση σε μία κρίσιμη περίοδο, αφού η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΑΔΜΗΕ επιβάλλεται από το μνημόνιο και μάλιστα αν η τρέχουσα φάση δεν ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, τότε η ΔΕΗ μπορεί να αναγκαστεί να πουλήσει το 100% του ελληνικού διαχειριστή.

Μανταλένα Πίου