You are here

Άλλοι 1.551 πρόσφυγες και μετανάστες στα hot spots σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

21/03/2016 21:15
Με 1.551 πρόσφυγες και μετανάστες υπό περιορισμό στα hot spots της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου "βρήκε" η σημερινή Δευτέρα το βόρειο Αιγαίο.

Στη Λέσβο την πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και μέχρι τις 9 το πρωί της Δευτέρας πέρασαν 754 άτομα, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για τη Χίο και τη Σάμο είναι 784 και 21.

Στα νησιά παραμένουν με το παλιό καθεστώς, καταγεγραμμένοι και πιστοποιημένοι έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας 2.472 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο, 1251 στη Χίο και 1113 στη Σάμο.

Πολλοί από αυτούς θα αναχωρήσουν τις επόμενες ώρες με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια πλοίων, ενώ κάποιοι ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη θα παραμείνουν σταδιακά μειούμενοι και έως την 1η Απριλίου στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, αφού έχουν εκδώσει εισιτήρια έως τότε με τα πλοία της γραμμής.

Στο μεταξύ, οκτώ Τούρκοι εμπειρογνώμονες παρατηρητές βρίσκονται από σήμερα το πρωί στη Μυτιλήνη προκειμένου να αναλάβουν έργο στο hot spot της Μόριας.

Άλλοι έξι έφτασαν χθες στη Χίο και πέντε αναμένονται να πάνε σήμερα στη Σάμο. Οι Τούρκοι παρατηρητές θα επιβλέπουν τη διαδικασία επαναπροώθησης και θα πιστοποιούν ότι οι προς επιστροφή μετανάστες μπήκαν στα νησιά από την Τουρκία. Ανάλογος αριθμός Ελλήνων εμπειρογνωμόνων αναμένεται από σήμερα να τοποθετηθεί στα λιμάνια των τουρκικών μικρασιατικών παραλίων, στο Δικελί απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης και τον Τσεσμέ απέναντι από την πόλη της Χίου.