You are here

Alpha Bank: Αύξηση 35,1% των κερδών του ομίλου

07/11/2003 10:29
Αύξηση της τάξης του 35,1% κατέγραψαν το 9μηνο του 2003 τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου της Alpha Bank, καθώς ανήλθαν στα 190,8 εκατ. ευρώ, έναντι 141,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό 9μηνο. Οι προβλέψεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως του 26%.

το εννεάμηνο του 2003 αυξήθηκαν κατά 11,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002, κυρίως λόγω της αυξήσεως κατά 16,1% του καθαρού εσόδου τόκων και της κατά 2,2% αυξήσεως των προμηθειών.

Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε σημαντικά σε 3% το εννεάμηνο του 2003 από 2,6% στο εννεάμηνο 2002. Σε επίπεδο τριμήνων, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου κατά το γ’ τρίμηνο αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσεως σε 3,15%, παρουσιάζοντας επιτάχυνση σε σχέση με το β’ τρίμηνο, όταν είχε αυξηθεί κατά 5 μονάδες βάσεως σε 2,90% από 2,85% το α’ τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της αναθεωρημένης επιτοκιακής πολιτικής στα μέσα Ιουνίου 2003.

Τα έσοδα προμηθειών, μη συμπεριλαμβανομένων των εξόδων της ιδιωτικής τοποθετήσεως του αποθέματος ιδίων μετοχών, παρουσίασαν ικανοποιητική αύξηση 2,2%, από Ευρώ 213,0 εκατ. το εννεάμηνο του 2002 σε Ευρώ 217,6 εκατ. το εννεάμηνο του 2003, έπειτα από βελτίωση των συνθηκών της αγοράς, ειδικότερα κατά το γ’ τρίμηνο.

Η σημειωθείσα μείωση σε σχέση με πέρυσι των προμηθειών διαχειρίσεως αιτήσεων δανείων λόγω της αποκλιμακώσεως του ρυθμού επεκτάσεως της στεγαστικής πίστεως από το πολύ υψηλό περυσινό επίπεδο, αντισταθμίσθηκε από την αύξηση των προμηθειών από τις εργασίες διαμεσολαβήσεως στην κεφαλαιαγορά. Η βελτίωση του ρυθμού αυξήσεως των εσόδων από προμήθειες επιβεβαιώνεται από την τριμηνιαία εξέλιξή τους, όπου παρατηρείται αύξηση 20,8% μεταξύ των δύο τελευταίων τριμήνων.

Αξιοσημείωτη είναι μεταξύ β’ και γ’ τριμήνου αύξηση των προμηθειών από τις πιστωτικές κάρτες (46,6%), τα αμοιβαία κεφάλαια(22,2%), τις χρηματιστηριακές εργασίες και την επενδυτική τραπεζική (20,7%) και των λοιπών τραπεζικών προμηθειών (9,8%).

Οι συνολικές χρηματοδοτήσεις παρουσίασαν αύξηση 15,3%, προερχομένη κυρίως από τις χορηγήσεις ιδιωτών (στεγαστική και καταναλωτική πίστη) οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 38%, αντιπροσωπεύοντας το 27% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων (Σεπτέμβριος 2002: 22,9%).

Ειδικότερα, τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 44,5%, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια και τα υπόλοιπα καρτών κατά 20% η κάθε κατηγορία, οδηγώντας σε μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Ήδη το μερίδιό μας στη χρηματοδότηση ιδιωτών έχει ανέλθει σε άνω του 13% σε σχέση με το 9,6% στο τέλος του 2001, κυρίως λόγω της σημαντικής αναπτύξεως στη στεγαστική πίστη, όπου το μερίδιό μας ανέρχεται πλέον σε 15% έναντι 7% τον Ιούνιο του 2001, όταν αλλάξαμε πολιτική.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι τους τελευταίους μήνες αναπτυσσόμεθα ταχύτερα απ΄ ό,τι στο παρελθόν στην καταναλωτική πίστη και προσδοκούμε, συνεπώς, και στον τομέα αυτό να αυξήσουμε το μερίδιό μας, που ανέρχεται σε 10%.

Οι χορηγήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 15,7%, αντιπροσωπεύοντας το 53% του χαρτοφυλακίου μας. Οι χορηγήσεις προς μεγάλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων προς τη ναυτιλία, παρουσίασαν μείωση κατά 1,5%, η οποία προήλθε κυρίως από αποπληρωμή κοινοπρακτικού δανείου σημαντικού ύψους και την πτώση του αμερικανικού δολαρίου.

Tα υπόλοιπα των χρηματοδοτικών μισθώσεων (leasing) και της πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring) αυξήθηκαν περισσότερο από 6% και 34% αντιστοίχως, αντιπροσωπεύοντας άνω του 5% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Ο αυστηρός έλεγχος της ποιότητος του χαρτοφυλακίου αποτελεί έργο υψηλής προτεραιότητας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η κερδοφορία της αναπτύξεως των εργασιών μας. Οι χρηματοδοτήσεις, που εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, ανήλθαν στο 3,3% των συνολικών χορηγήσεων. Ειδικότερα, στο τέλος της περιόδου οι επισφαλείς απαιτήσεις αντιπροσώπευαν μόλις 0,31% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων.

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ανήλθαν σε Ευρώ 473,4 εκατ., ήτοι ποσοστό 2,4% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων και 72% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων σε καθυστέρηση (δείκτης καλύψεως). Και στο τρίτο τρίμηνο του 2003, τα κλαδικά στατιστικά στοιχεία των καθυστερήσεων υποδεικνύουν την υπερεπάρκεια των γενικών προβλέψεων που σχηματίζονται ετησίως, με βάση το φορολογικά αποτελεσματικό συντελεστή 1% επί του μέσου όρου των χρηματοδοτήσεων.

Τα συνολικά κεφάλαια πελατείας (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, συμφωνιών επαναγοράς-repos, αμοιβαίων κεφαλαίων, τοποθετήσεων private banking κ.λπ), αυξήθηκαν κατά 1,2% σε Ευρώ 31,6 δισ. από Ευρώ 31,2 δισ. πέρυσι. Η παρατηρούμενη μετακίνηση κεφαλαίων από τις συμφωνίες επαναγοράς (-45,4%) αντισταθμίσθηκε από την εισροή κεφαλαίων, μεταξύ άλλων, από πωλήσεις ομολόγων εκδόσεως Alpha Bank σε ιδιώτες (Ευρώ 959 εκατ. από το Μάιο 2003), από αμοιβαία κεφάλαια διαχειρίσεως διαθεσίμων (+65,4%) και από λογαριασμούς διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου (+65,2%), που αφορούν κυρίως τοποθετήσεις private banking, καθώς ενισχύεται σταδιακά η στροφή των αποταμιευτικών κεφαλαίων από τα παραδοσιακά καταθετικά σε πιο μακροπρόθεσμα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Επισημαίνεται, τέλος ότι οι παραδοσιακές καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου αυξήθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2003 σε ετήσια βάση κατά 6,4% και 7,7% αντιστοίχως, γεγονός που σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της σταθερής αποταμιευτικής βάσεως των κεφαλαίων μας.

Τα μέτρα αυστηρού περιορισμού των λειτουργικού κόστους συγκράτησαν το ρυθμό αυξήσεως των δαπανών (συμπεριλαμβανομένων των αποσβέσεων και των λοιπών προβλέψεων) σε 0,2% σε ετήσια βάση.

Οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν οριακά (0,3%), ενώ τα γενικά έξοδα παρέμειναν στο ίδιο περίπου επίπεδο με πέρυσι (+1,4%), παρά την αύξηση των διαφημιστικών δαπανών κατά 23,8% και των εξόδων μηχανογραφήσεως και συντηρήσεως εξοπλισμού κατά 14,3%.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα των μέτρων περικοπής των δαπανών που εφαρμόζονται σε όλο τον Όμιλο απεικονίζονται στη μείωση των γενικών εξόδων των εταιριών του Ομίλου κατά 11,2% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης λειτουργικών δαπανών προς συνολικά έσοδα σημείωσε σημαντική βελτίωση, αφού διαμορφώθηκε σε 53,8% το εννεάμηνο του 2003 έναντι 60% πέρυσι. Η βελτίωση αυτή αποδίδεται σε ένα μεγάλο βαθμό στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συγκράτηση του κόστους, κυρίως μέσω μειώσεως του αριθμού του προσωπικού και της συγχωνεύσεως Καταστημάτων. Ειδικότερα:

i. Η αναδιοργάνωση του Δικτύου συνεχίζεται με την ολοκλήρωση της συγχωνεύσεως 38 Καταστημάτων και την παράλληλη έναρξη λειτουργίας 11 νέων Καταστημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιπλέον, σημαντικό μέρος του Προσωπικού που ανταποκρίθηκε στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που εφαρμόσθηκε στην αρχή του έτους απεχώρησε ήδη, με αποτέλεσμα το σύνολο των απασχολούμενων στην Τράπεζα να έχει ήδη μειωθεί από την αρχή του χρόνου κατά 357 άτομα σε καθαρή βάση, ενώ σε επίπεδο Ομίλου η μείωση του Προσωπικού ανέρχεται σε 399 άτομα. Εντός του 2003, με βάση το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, έχει προγραμματισθεί η αποχώρηση συνολικά 470 εργαζομένων από την Τράπεζα.

ii. Ο έλεγχος του λειτουργικού κόστους αναμένεται να διευκολυνθεί σημαντικά τους αμέσως επόμενους μήνες από την υλοποίηση σειράς πρωτοβουλιών. Ενδεικτικά έργα, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, είναι η κεντροποίηση των συστημάτων Swift των Καταστημάτων Εξωτερικού, η ενοποίηση των Ταμειακών Κέντρων στην Αττική και των τμημάτων Συμφωνιών Συστημάτων Πληρωμών, η μετάπτωση των εργασιών του Κεντρικού Καταστήματος στο Κέντρο Καταστημάτων Ι κ.α. Έργα σε εξέλιξη αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κεντρικού φορέα Υποστηρίξεως Πληρωμών, την Αποκοπή Λογιστικής από το Κεντρικό Σύστημα (HOST) και μεταφορά στο SAP, στην πλήρη κατάργηση της λογιστικής αυτοτέλειας των Καταστημάτων, στην ηλεκτρονική διαχείριση και διακίνηση των επιταγών, στο Κέντρο Διεθνούς Εμπορίου, στο Κέντρο Εγγυητικών Επιστολών, στην εισαγωγή ενιαίας τεχνολογικής πλατφόρμας για το Δίκτυο του Εξωτερικού, στην πλήρη αυτοματοποίηση των συναλλαγών, στην ηλεκτρονική αποθήκη κ.ο.κ.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, της Alpha Bank, δήλωσε:

«Τα αποτελέσματά μας βελτιώνονται σταθερά. Η εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων μας οφείλεται στην προσήλωσή μας στις τραπεζικές εργασίες ιδιωτών, χωρίς συμβιβασμούς στην υψηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι πελάτες μας και συνεχώς προσπαθούμε να τους προσφέρουμε νέα και πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες με ικανοποιητικούς όρους και αποδόσεις.

Η στρατηγική μας να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των εργασιών στους τομείς που διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και στη βελτίωση της λειτουργικής μας αποτελεσματικότητας ενισχύει σημαντικά την απήχηση που έχει το όνομά μας στην αγορά και, βεβαίως, την κερδοφορία μας.»