You are here

Alpha Bank: Έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ

07/08/2003 10:38
Έλλειμμα στον προϋπολογισμό της τάξης του 1,6% του AEΠ βλέπει για το 2003 η Alpha Bank, βάσει του εβδομαδιαίου δελτίου οικονομικών εξελίξεων.

Οι αναλυτές της Alpha συνεχίζουν να κάνουν λόγο για έλλειμμα, παρά την πρόσφατη επαναβεβαίωση του οικονομικού επιτελείου ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 0,9% και την πρόβλεψη της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής για έλλειμμα 1,1%.

Tην άποψή τους τη δικαιολογούν βάσει της σημαντικής υπέρβασης που καταγράφεται στις επιστροφές φόρων, με αποτέλεσμα να προκύπτει έλλειμμα 150 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα.

Aπαισιόδοξοι για την επίτευξη των στόχων που θέτει ο προϋπολογισμός, εμφανίζονται και για το σκέλος των δαπανών:

Προβλέπουν ότι τελικά οι πρωτογενείς δαπάνες θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 9% (έναντι στόχου για 6%), δημιουργώντας έλλειμμα της τάξης των 850 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, ο τακτικός προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πρόσθετο έλλειμμα 1 δισ. ευρώ.

Mια δεύτερη «μαύρη τρύπα» 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να υπάρξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων, καθώς τα έσοδα προβλέπεται να μην υπερβούν τα 3,6 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 4,1 δισ. ευρώ) σπεύδουν όμως να προσθέσουν ότι για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης λαμβάνεται επίσης υπόψη η εξέλιξη των αποτελεσμάτων των OTA, OKA κ.λπ. νομικών προσώπων.

Δεν αποκλείεται στις περιπτώσεις αυτές να εμφανιστούν μη προϋπολογισθέντα πλεονάσματα.