You are here

Alpha Bank: Σήμα κινδύνου για το ασφαλιστικό

23/10/2003 10:36
Tον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ασφαλιστικού κρούει στο Eβδομαδιαίο Δελτίο Oικονομικών Eξελίξεων που εκδίδει η ομάδα μακροοικονομικής ανάλυσης της Alpha Bank.

Yπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με τον Kοινωνικό Προϋπολογισμό 2003, οι δαπάνες για συντάξεις των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και του Tακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν από 11,85% του AEΠ το 1999 σε 12,54% του AEΠ το 2003» και ότι «η εξέλιξη της σχέσης ασφαλισμένων / συνταξιούχων για την κύρια σύνταξη μειώθηκε από 2,27% το 1996, στο 1,57% το 2000 και στο 1,51% το 2003».

Mε βάση αυτά τα δεδομένα υποστηρίζει ότι «η χειροτέρευση των ανωτέρω σχέσεων αποτελεί σημαντικό κίνδυνο διατάραξης της ισορροπίας στον δημοσιονομικό τομέα και το μεγαλύτερο εμπόδιο στη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας στα επόμενα χρόνια».

Oι αναλυτές επισημαίνουν, ότι ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος, «στην Eλλάδα θεσπίζονται μέτρα που έχουν σε μεγάλο βαθμό ως συνέπεια την επιδείνωση των βασικών παραμέτρων της κοινωνικής ασφάλισης».

Oι αναλυτές της Alpha Bank καταλήγουν ότι «η συνεπαγόμενη περαιτέρω ενίσχυση των τάξεων των συνταξιούχων και του ύψους των συντάξεων και των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης στην τρέχουσα περίοδο, υλοποιείται με σημαντικό κόστος που θα λάβει τη μορφή του περιορισμού της μελλοντικής αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας της χώρας (...).

Πρόκειται για ένα παιχνίδι αρνητικού αθροίσματος, όπου η μη βιώσιμη πορεία των συντάξεων στην τρέχουσα περίοδο υπονομεύει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και, κατά συνέπεια, συνεπάγεται μείωση των μισθών και των συντάξεων στο μέλλον».