You are here

Ανάκαμψη το 2010 βλέπει η «Τιτάν»

05/12/2008 08:44
Μονοψήφιο ρυθμό πτώσης αναμένεται να παρουσιάσει η ζήτηση τσιμέντου στην Ελλάδα φέτος, ωστόσο υπάρχει η γενικότερη ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το 2009, καθώς οι προοπτικές δείχνουν δυσοίωνες και η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Αυτά επεσήμανε η διοίκηση του ομίλου «Τιτάν» σε παρουσίαση στην Ενωση Θεσμικών, όπου τονίστηκε ότι ο ελληνικός όμιλος βρίσκεται ενώπιον μιας δυσμενούς συγκυρίας, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί μέσα στο 2009. Οι ελπίδες ανάκαμψης των οικονομικών επιδόσεων μεταφέρονται τώρα στο 2010, όταν η παραγωγική δυναμικότητά του θα είναι αυξημένη κατά 35%

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Portland Cement Association (PCA), αναμένεται φέτος πτώση στη ζήτηση για τσιμέντο γύρω στο 11% και ανάλογη υποχώρηση και το 2009. Για το 2010 η PCA προβλέπει στις ΗΠΑ περιορισμένη ανάκαμψη. Στα Βαλκάνια και στην Αίγυπτο η ζήτηση φέτος παραμένει ισχυρή, ωστόσο υπάρχει γενικότερη αβεβαιότητα για το κατά πόσον οι περιοχές αυτές θα επηρεαστούν με χρονική καθυστέρηση από την παγκόσμια συγκυρία.

Στρατηγική

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική που ακολουθεί ο όμιλος αφορά στη δυναμική επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων του με στόχο την απόδοση μακροχρόνιας αξίας στους μετόχους του.

Στο εννεάμηνο πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 609 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά τις εξαγορές σε Αίγυπτο και Τουρκία κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι οποίες αύξησαν την ετήσια παραγωγική δυναμικότητά του κατά 2,5 εκατ. τόνους, συνεχίζει δύο σημαντικά έργα που αφορούν στην ανέγερση νέου εργοστασίου (δυναμικότητας 1,5 εκατ. τόνων ετησίως) στην Αλβανία, καθώς και στην κατασκευή πρόσθετης νέας γραμμής παραγωγής στην Αίγυπτο (επίσης δυναμικότητας 1,5 εκατ. τόνων), τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2009.