You are here

Ανάκαμψη από το 2009 προβλέπει η διοίκηση της Τιτάν

21/05/2008 08:47
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Μακροπρόθεσμα θετικές προοπτικές διαβλέπει για την εταιρεία η διοίκηση της Τιτάν παρά την αρνητική συγκυρία που επιβαρύνει τα αποτελέσματά της τη διετία 2007-2008. Το 2008 αναμένεται να είναι ακόμη μια δύσκολη χρονιά για την εταιρεία ενώ ανάκαμψη αναμένεται από το 2009-2010.

Οι θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας βασίζονται στη στρατηγική ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, στη Ν.Α. Ευρώπη και την Αίγυπτο, αλλά και στην προοπτική εξόδου των ΗΠΑ από την κρίση από το 2009.

Προς το παρόν, όπως τόνισε η διοίκηση της εταιρείας, «δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τις ΗΠΑ όπου υπάρχει ύφεση και σε συνδυασμό με την επιβράδυνση στην Ευρώπη δημιουργείται ένα περιβάλλον που δεν είναι ευνοϊκό».

Οι προβλέψεις για τη μείωση της κατανάλωσης τσιμέντου στις ΗΠΑ το 2008 από -2,5% πλέον κάνουν λόγο για μείωση της κατανάλωσης στο -11%. Η μείωση της κατανάλωσης τσιμέντου το 2007 ήταν 10%.

Μεγέθη

Αναφορικά με το πρώτο εξάμηνο του έτους, τονίστηκε ότι τα μεγέθη της εταιρείας θα επηρεαστούν θετικά σε ένα βαθμό από την έναρξη λειτουργίας τον ορυχείου Lake Belt, ενώ θα ευνοηθούν και από τησύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά λόγω του «κακού» περσινού δεύτερου τριμήνου.

Ο πρόεδρος της εταιρείας αναφερόμενος στη στρατηγική επεσήμανε πως δεν αλλοιώνεται από τη συγκυρία ο σχεδιασμός για γεωγραφική ανάπτυξη, αύξηση καθετοποίησης και βελτίωση κόστους.

Για το εν εξελίξει πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών -το οποίο αποφασίστηκε να συνεχιστεί- είπε ότι ήδη η εταιρεία κατέχει 2,08 εκατ. μετοχές, ήτοι το 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου.Πρόσθεσε επίσης ότι το μέρισμα για το 2007 καθορίστηκε τελικά στα 0,769 ευρώ ενισχυμένο από το μέρισμα των ιδίων μετοχών.

Η αποκοπή τον μερίσματος θα γίνει στις 22/5 και η διανομή στις 30/5. Η γενική Συνέλευση αποφάσισε επίσης την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από τα 2 ευρώ στα 4 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σχετικά με την προοπτική να προχωρήσει σε split, η διοίκηση της εταιρείας το μετέθεσε χρονικά στο μέλλον, όταν η χρηματιστηριακή συγκυρία είναι η κατάλληλη.

Επενδύσεις στην ενέργεια

Για τα σχέδια ανάπτυξης στο χώρο της ενέργειας διευκρινίστηκε ότι δεν ενδιαφέρει την εταιρεία η αυτόνομη ανάπτυξη, αλλά η δημιουργία συνεργιών με στόχο τη μείωση κόστους, καθώς η εταιρεία είναι μεγάλος καταναλωτής ενέργειας και ενδιαφέρεται να επενδύσει στον κλάδο όταν υπάρχουν ειδικοί λόγοι ή συνέργιες.

Για την τροποποίηση του σχετικού άρθρου του καταστατικού συγκαλείται Επαναληπτική Συνέλευση στις 4 Ιουνίου.