You are here

Ανακεφαλαιοποίηση: Ενας όρος αλλάζει τα δεδομένα

07/02/2013 08:45
Το «στοίχημα» της διατήρησης των συστημικών τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα «παίζουν» οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σημαντικό μέρος του «στοιχήματος» αυτού σχετίζεται και με την αλλαγή ενός βασικού όρου της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προκειμένου να αρθεί ο ύστατος δισταγμός των ιδιωτών επενδυτών που αρχικά έχουν συμφωνήσει να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου για την κάλυψη του 10% των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών.

Οι τραπεζίτες ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, η αύξηση κεφαλαίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προηγηθεί της αύξησης που θα γίνει με κεφάλαια ιδιωτών. Εφόσον η τρόικα επιτρέψει να γίνει η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε δύο στάδια, η συμμετοχή των ιδιωτών θα έχει μεγαλύτερη αξία, αφού το μεγαλύτερο μέρος του dilution θα έχει ήδη γίνει. Οικονομικοί αναλυτές λένε ότι αυτό θα είναι προς το συμφέρον και του Ταμείου, αφού θα αυξηθούν οι πιθανότητες να ασκήσουν τα δικαιώματα τους οι ιδιώτες μέτοχοι επαναγοράζοντας τις μετοχές και ελαφρύνοντας τους Έλληνες φορολογούμενους.

Εφόσον αυτό δεν το επιτρέψει η τρόικα, η άλλη εναλλακτική που συζητούν, είναι η αλλαγή της βάσης υπολογισμού της τιμής για την άσκηση των δικαιωμάτων το οποίο θα μειώσει τον κίνδυνο που θα αναλάβουν οι ιδιώτες με την τοποθέτηση κεφαλαίων τους, αφού ζητείται η τιμή να σχετίζεται με την τιμή της χρηματιστηριακής αγοράς.

Επιπλέον, οι τραπεζίτες ζητούν να μετατεθεί το χρονοδιάγραμμα προς τα πίσω για τις αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να μπορέσουν να συζητήσουν με τους αρμόδιους φορείς τα εν λόγω ζητήματα και να έχει βελτιωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το κλίμα στις αγορές.

Οι αποφάσεις αυτές είναι πρωτίστως πολιτικές και όχι οικονομικές. Διότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν την πορεία και την ταχύτητα που θέλει να δώσει η τρόικα στην ελληνική οικονομία.