You are here

«Ανάσα» ρευστότητας στη ΔΕΗ από τη δόση των €190 εκ.

30/05/2013 08:24
Στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης, ύψους 190 εκατ. ευρώ, από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προχώρησε χθες η ΔΕΗ, ενώ σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, την κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές.

Το δάνειο αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας στην εταιρεία και να της επιτρέψει να πληρώσει εγκαίρως τις οφειλές της προς τον διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ΑΔΜΗΕ και τον Λειτουργό της Αγοράς, ΛΑΓΗΕ, προκειμένου οι δύο φορείς με τη σειρά τους να εξοφλήσουν τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και εκείνοι να πληρώσουν τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ.

Πρόκειται για το γνωστό «ντόμινο χρεών» που έχει πλήξει τη ΔΕΠΑ, δημιουργώντας πρόβλημα στην ιδιωτικοποίησή της. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο καλοκαίρι ένα μεγάλο μέρος των χρεών προς τη ΔΕΠΑ να έχει εξοφληθεί. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σχετικά πρόσφατη αποπληρωμή ενός ποσού από τις οφειλές του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.

Χρηματοδότηση

Σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο η ΔΕΗ αναφέρει ότι η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ «αφορά επενδύσεις εκσυγχρονισμού και αποτελεί εισροή νέων κεφαλαίων και ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία και την ελληνική οικονομία».

Σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο η ΔΕΗ αναφέρει ότι η χρηματοδότηση πραγματοποιείται «στο πλαίσιο της μακρόχρονης και άριστης συνεργασίας με την ΕΤΕπ και αφορά επενδύσεις εκσυγχρονισμού, ενώ αποτελεί εισροή νέων κεφαλαίων και ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία και την ελληνική οικονομία». Η προηγούμενη εκταμίευση της ΕΤΕπ προς τη ΔΕΗ αφορούσε ποσό 90 εκατ. ευρώ