You are here

Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ η DBRS

18/09/2021 10:11

Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε ΒΒ από ΒΒ (low) προχώρησε η DBRS, βάζοντας παράλληλα την αξιολόγηση στον προθάλαμο νέας κίνησης, καθώς θέτει θετικό οutlook.

Σημειώνεται ότι με ΒΒ αξιολογεί το ελληνικό αξιόχρεο και ο οίκος Fitch, ενώ για τις 22 Οκτωβρίου είναι η αξιολόγηση της Standard & Poor's (BB- με θετικές προοπτικές) και στις 19 Νοεμβρίου του οίκου Moody's (Ba3 με σταθερές προοπτικές), κλείνοντας την αυλαία για το 2021.

Όπως αναφέρει η DBRS, η αναβάθμιση αντανακλά τη θετική του εκτίμηση για τις δημοσιονομικές και οικονομικές εξελίξεις πριν την πανδημία, κάτι που ενίσχυσε την ανθεκτικότητα στη διαχείριση των τρεχουσών προκλήσεων.

Η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση της χώρας πριν την πανδημία και τα σημαντικά μαξιλάρια ρευστότητας έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση δημοσιονομικό χώρο για να περιορίσει τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης με μέτρα στήριξης.

Η πορεία της οικονομίας

Παρά την αυξημένη εξάρτηση από τον τουρισμό, η πτώση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020 ήταν ηπιότερη των προβλέψεων, θέτοντας τις βάσεις για μια ισχυρή ανάκαμψη μέχρι στιγμής το 2021. Επιπροσθέτως, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των τραπεζικών NPLs.

Η θετική τάση στην αξιολόγηση αντανακλά την εκτίμηση της DBRS ότι οι οικονομικές προοπτικές της χώρας έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Παρά την κρίση, η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να υλοποιεί την ατζέντα δομικών μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, βελτιώνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Ηδη καταγράφονται ισχυρά σημάδια ανάκαμψης. Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 16,2% το δεύτερο τρίμηνο, οδηγώντας σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 6,9% το πρώτο εξάμηνο, με προσδοκίες ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερη και στο σύνολο του 2021. Επιπλέον, τα στοιχεία από τις διεθνείς πτήσεις δείχνουν ότι παρά το αδύναμο ξεκίνημα, ο τουριστικός κλάδος καταγράφει ισχυρές επιδόσεις το τρίτο τρίμηνο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα επίσης αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς θα λάβει 30,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια ως το 2026, όντας από τους πλέον ωφελημένους σε αναλογία και με το ΑΕΠ της. Η επιτυχής υλοποίηση του εθνικού σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητα αποτελεί ένα ανοδικό ρίσκο για την οικονομία.

Σύμφωνα με την ΤτΕΕΛΛ +1,05%, τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν το πραγματικό ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2026 μέσω της αύξησης των επενδύσεων και της παραγωγικότητας. Επίσης, δυνητικά μπορούν να προστεθούν 180.000-200.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, μια άνοδος 5% από τα επίπεδα προ πανδημίας. Σύμφωνα με τον οίκο, τα κεφάλαια θα βελτιώσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Οι τράπεζες

Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα και την επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος λόγω της υγειονομικής κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2020. Ο δείκτης NPL υποχώρησε από το 40,6% στα τέλη του 2019 στο 21,3% στα τέλη Ιουνίου 2021, μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεων μέσω του «Ηρακλή».

Οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου στηρίζουν περαιτέρω τις προσπάθειες των τραπεζών να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Αναμένεται περαιτέρω μείωση των NPL τους επόμενους μήνες καθώς η κυβέρνηση επέκτεινε την ισχύ του προγράμματος κατά επιπλέον 18 μήνες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μονοψήφιο λόγο NPL το 2022, πιο γρήγορα από την προθεσμία για το τέλος του έτους.

Ωστόσο, η κρίση του κορωνοϊού λογικά θα επιβαρύνει την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών. Ενώ η εικόνα για τα νέα κόκκινα δάνεια παραμένει αβέβαιη, είναι πιθανό ένα ποσοστό από αυτά να μην είναι εξυπηρετούμενα. Ομως η επέκταση του Ηρακλή και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου λογικά θα βοηθήσουν τις προσπάθειες των τραπεζών.

Έλλειμμα και χρέος

Μετά από χρόνια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης τα μέτρα της πανδημίας οδήγησαν ξανά τη χώρα σε έλλειμμα, ύψους 9,7% του ΑΕΠ το 2020. Λόγω της διατήρησης των περιορισμών σχεδόν ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο, το έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει υψηλό, στο 9,9% εφέτος προτού υποχωρήσει στο 3,1% το 2022.

 Παρά την υψηλή αβεβαιότητα για το μέλλον της παγκόσμιας κρίσης, ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει δεσμευμένη στη δημοσιονομική σύγκλιση όταν υποχωρήσουν οι επιπτώσεις της πανδημίας και θα ευθυγραμμιστεί με τις επιταγές των θεσμών, όταν επανατεθούν συγκεκριμένοι στόχοι.

Το ελληνικό χρέος αναμένεται να υποχωρήσει έως τα τέλη του έτους στο 204,8% από 205,6% περίπου πέρυσι, υποχωρώντας περαιτέρω στο 189,5% ως τα τέλη του 2022. Ωστόσο το κόστος εξυπηρέτησης παραμένει χαμηλό ενώ η συμμετοχή της Ελλάδας στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ συμβάλλει σε ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, όπως φαίνεται και από τις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων.

Η αξιολόγηση, τονίζει η DBRS, θα μπορούσε να αναβαθμιστεί με συνεχιζόμενη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις, βελτιώνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές, αλλά και συνεχιζόμενης δέσμευσης στη δημοσιονομική σύγκλιση, οδηγώντας τον δείκτη του χρέους σε πτωτική τροχιά. Το outlook θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε σταθερό εάν η ανάκαμψη κινηθεί σημαντικά χαμηλότερα των προβλέψεων.

Ο οίκος σημειώνει ότι επίμονα αρνητικές οικονομικές επιδόσεις, ανατροπή ή πάγωμα μεταρρυθμίσεων και τυχόν νέα αστάθεια στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση του ελληνικού rating.      

Σταϊκούρας: Στόχος η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023

Οπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, «ο οίκος αξιολόγησης “DBRS Morningstar” προχώρησε, σήμερα, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από ΒΒ(Low) σε ΒΒ. Η αναβάθμιση πραγματοποιείται μόλις μία εβδομάδα μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη “Scope Ratings”.

Είναι η τέταρτη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, το αξιόχρεο της χώρας μας, και η έβδομη από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μία σειρά σημαντικών θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία.

Εξελίξεων οι οποίες είναι καρπός – και ταυτοχρόνως πιστοποίηση και επιβράβευση – των ορθών πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί στο πεδίο της οικονομίας και γενικότερα της αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα, οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν ότι η αξιοπιστία και το κύρος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από τον οίκο αξιολόγησης, στην έκθεσή του, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης και οι προοπτικές της έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά.

Κάτι που οφείλεται – όπως υπογραμμίζει και ο οίκος – στα μέτρα στήριξης τα οποία έλαβε η Κυβέρνηση, συγκρατώντας την ύφεση το 2020, στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, “παρά την υγειονομική κρίση”, καθώς και στην ώθηση την οποία θα δώσει η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που αναμένεται να λάβει η χώρα μας τα επόμενα έτη.

Αξιοποίηση με βάση και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, το οποίο, σύμφωνα με την έκθεση, “αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τις επενδύσεις”.

Επιπρόσθετα, ο οίκος κάνει ειδική μνεία στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην παράταση του προγράμματος “Ηρακλής”, που – όπως τονίζει – μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού κόκκινων δανείων, εντός του 2022, καθώς και στο ασφαλές ύψος των ταμειακών διαθεσίμων.

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει τη συστηματική, σκληρή δουλειά, με όραμα, σχέδιο, αποφασιστικότητα, μετριοπάθεια και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας και των πολιτών της. Θέτει συγκεκριμένες προτεραιότητες και υλοποιεί στοχευμένες πολιτικές, προκειμένου να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι έχουν καταστεί ρεαλιστικοί.

Ένας εξ αυτών είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Η προσπάθειά μας για μια οικονομία πιο ισχυρή, παραγωγική και ανταγωνιστική και μια κοινωνία δικαιότερη και πιο συνεκτική είναι διαρκής».

Πηγή: Euro2day