You are here

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P

28/04/2021 12:38

Σε αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η S&P, μετά την αναβάθμιση της χώρας σε «ΒΒ» την Παρασκευή.

Ο οίκος εκτιμά ότι με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που θα δοθούν από την Ευρώπη θα τονωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές, η πίστωση αλλά και η ζήτηση στην οικονομία, κάτι που θα βοηθήσει τον τραπεζικό τομέα να απαλλαγεί από τα «κόκκινα» δάνεια και να καθαρίσει τους ισολογισμούς του.

Όπως επισημαίνει, η αύξηση των εγχώριων καταθέσεων σε συνδυασμό με την υπό εξέλιξη εκκαθάριση των ισολογισμών και την πρόσβαση στον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ έχουν βοηθήσει σε βελτίωση της ρευστότητας του κλάδου.

Η S&P επισημαίνει ωστόσο τη θέση της ότι η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει χαμηλή, καθώς σε μεγάλο ποσοστό αποτελείται από αναβαλλόμενο φόρο, ενώ η ικανότητα παραγωγής κερδών είναι περιορισμένη.

Σε κάθε περίπτωση, προχωρά σε αναβάθμιση των Εθνικής, Eurobank και Alpha BankΑΛΦΑ -1,00% σε «Β+» από «Β» και της Πειραιώς σε «Β» από «Β-». Για όλες τις τράπεζες το outlook είναι σταθερό.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα βάρη του παρελθόντος κατά περισσότερο από 30 δισ. δολάρια τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ο κλάδος έχει επωφεληθεί του προγράμματος «Ηρακλής». Η S&P εκτιμά πως οι «εκκαθαρίσεις» θα συνεχιστούν μέσω μεγάλων τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων.

Ένα άλλο στοιχείο που αναδεικνύει ο οίκος είναι οι προσπάθειες που στόχο έχουν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, περιλαμβανομένων των αλλαγών στο πρόγραμμα προστασίας δανειοληπτών. Η S&P θεωρεί πως οι ξένοι αγοραστές distressed χρέους χαιρέτισαν αυτές τις αλλαγές, αναμένοντας καλύτερες προοπτικές ανάκαμψης για τα «κόκκινα» ελληνικά δάνεια: οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες μπόρεσαν να προχωρήσουν σε μεγάλες τιτλοποιήσεις NPEs το 2020 και στις αρχές του 2021. Ως αποτέλεσμα, το απόθεμα NPEs σε όλο το σύστημα μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (κυρίως χάρη στη συναλλαγή Cairo, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, της Eurobank) το 2020.

Η S&P αναμένει πως ο δείκτης των NPEs όλου του τραπεζικού συστήματος θα μειωθεί κάτω του 20% μέχρι το τέλος του 2022. Στις συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν το 2021 περιλαμβάνονται η ύψους 10,8 δισ. ευρώ Galaxy της Αlpha Bank, η ύψους 3,3 δισ. ευρώ Mexico της Eurobank, η ύψους 6 δισ. ευρώ Frontier της Εθνικής Τράπεζας και τα ύψους 7 δισ. ευρώ Vega και Phoenix της Τράπεζας Πειραιώς.

Σημειώνεται πως για τις συναλλαγές που έχουν ανακοινωθεί αλλά δεν έχουν ακόμα υπογραφεί, υπάρχει ένα ερώτημα ως προς την ικανότητα των αγοραστών distressed τίτλων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ήδη εξαιρετικά μοχλευμένοι. Δεδομένων των πολύ μεγάλων όγκων συνεχιζόμενων και επερχόμενων πωλήσεων NPEs, η S&P αναμένει οι ανακοινωμένοι δείκτες NPE των τραπεζών να συνεχίσουν να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια του 2021 και 2022, παρά το ότι αναμένει να υπάρξει υψηλότερος σχηματισμός προβληματικών δανείων λόγω της πανδημίας Covid-19.

Πηγή: Euro2day