You are here

Αναβλήθηκε η γενική συνέλευση της Attica Bank

01/10/2014 10:33
Αναβλήθηκε για τις 13 Οκτωβρίου η χθεσινή γενική συνέλευση της Attica Bank καθώς δεν υπήρξε η απαιτούμενη απαρτία του 75% των μετόχων προκειμένου να εγκριθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της κατά 434 εκατ. με μερική παραίτηση των δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων. Αισιόδοξος δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Ιωάννης Γαμβρίλης, ο οποίος σημείωσε πως το διάστημα που θα ακολουθήσει η διοίκηση της Attica Bank θα κάνει το καλύτερο δυνατόν προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές.

Η τράπεζα σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει την ύπαρξη ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος και επισημαίνει πως οι όροι της αύξησης θα συζητηθούν στην επαναληπτική συνέλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα έχει στα χέρια της τουλάχιστον τρεις μη δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες προέρχονται από το York Capital, το ελβετικό fund Vaikal και το fund του Ελληνοαμερικάνου Χαλκιά.

Το ΤΣΜΕΔΕ, βασικός μέτοχος της τράπεζας, επιθυμεί να διατηρήσει τη διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος, κάτι το οποίο όμως δεν επιθυμούν οι υποψήφιοι επενδυτές και αυτό αποτελεί κομβικό σημείο για τις διμερείς διαπραγματεύσεις, οι οποίες και συνεχίζονται.

Καθώς οι δύο πλευρές δεν κάνουν πίσω, η διοίκηση της τράπεζας φαίνεται να εξετάζει και εναλλακτικά σενάρια.

Το ΤΣΜΕΔΕ έλαβε την προηγούμενη Παρασκευή την άδεια από το υπουργείο Εργασίας να συμμετάσχει στην αύξηση μέχρι ποσοστού 51% που κατέχει σήμερα, αν και η πρόθεση του Ταμείου των Μηχανικών είναι το ποσοστό του μετά την αύξηση να μην ξεπερνά το 34%, καθώς τότε θα έχει υψηλή συγκέντρωση επενδύσεων.

Εφόσον το ΤΣΜΕΔΕ δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους επενδυτές, εκτιμάται πως θα υπάρξει νέος γύρος επεξεργασίας και άλλων λύσεων. Παράγοντες που γνωρίζουν καλά το θέμα σημείωναν ότι η έκθεση της Black Rock υπήρξε εξαιρετικά αυστηρή με την τράπεζα, καθώς η Attica Bank δεν φέρει την «ταμπέλα» της συστημικής. Ετσι εμφανίζεται με ιδιαίτερα αυξημένο το μέγεθος των Credit Loss Projection (προβολή που αφορά στην απώλεια πιστώσεων).

Εφόσον η τράπεζα μπορούσε να παρακολουθήσει το αντίστοιχο μέγεθος μιας για παράδειγμα συστημικής τράπεζας, τότε οι κεφαλαιακές της ανάγκες θα μειώνονταν αισθητά, παρατηρούν οι ίδιες πηγές.

Με επιφύλαξη μεταφέρεται η πληροφορία ότι έχει τεθεί υπόψη της διοίκησης της τράπεζας, εκτός διαδικασίας, ακόμη μία προσφορά, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να συμπεριληφθεί σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παράλληλα με το πρόβλημα της Τράπεζας Αττικής θα πρέπει να βρεθεί λύση και στο θέμα της αναζήτησης κεφαλαίων από την Πανελλήνια Τράπεζα, η οποία «συμπαρασύρει» και άλλες συνεταιριστικές τράπεζες.