You are here

«Ανδρική υπόθεση» παραμένει η επιχειρηματικότητα

12/03/2015 08:43
Του Γιώργου Μανέττα

Περισσότερο πρόθυμοι να ξεκινήσουν μια νέα επιχειρήση εμφανίζονται οι άντρες στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις γυναίκες, ενώ οι νέοι κάτω των 35 ετών είναι πολύ πιο θετικοί απέναντι στην αυτοασχόληση, σε σχέση με άτομα ηλικίας 35-49 ετών και τα άτομα άνω των 50 ετών που είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αναλάβουν επιχειρηματικά ρίσκα. Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μεταξύ άλλων η παγκοσμια έρευνα επιχειρηματικότητας της Amway, η οποία διενεργήθηκε σε 38 χώρες στο διάστημα Απριλίου - Ιουλίου 2014 σε συνεργασία με το TUM (Technical University of Munich) και την Gfk Νυρεμβέργης.

Παρά την κρίση και τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν για την έναρξη και λειτουργία μιας εταιρείας, το «μομέντουμ» για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας παραμένει θετικό, με το 70% των ερωτηθένων στην Ελλάδα να τάσσονται υπέρ της επιχειρηματικότητας, ενώ τα δύο τρίτα έχουν θετική στάση απέναντι στην αυτοαπασχόληση, ποσοστό αισθητά πιο υψηλό από τον διεθνή μέσο όρο αλλά και από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι βασικοί λόγοι για την ενασχόληση με τις επιχειρήσεις, όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια της Amway Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, Ioana Enache κατά την παρουσίαση της έρευνας, είναι η ανεξαρτησία από έναν εργοδότη και η ελευθερία για την πραγματοποίηση προσωπικών ιδεών, καθώς «ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τις προσωπικές τους δυνατότητες και επιθυμούν να προχωρήσουν πέρα από την εξαρτημένη εργασία».

Επιπλέον, για πολλούς θεωρείται ως μια ευκαιρία για επιστροφή στην αγορά εργασίας, αλλά και ως μια εναλλακτική για ένα δεύτερο εισόδημα. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο καθηγητής του ΕΜΠ, Γ. Καλογήρου, η αυταπασχόληση εξακολουθεί να αποτελεί για τη πλειονόνητα του πληθυσμού «λύση ανάγκης» στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και πρόσθεσε πως ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που δημιουργούνται σήμερα είναι στον κλάδο της εστίασης και των υπηρεσιών.

Καινοτομία

Ο κ. Καλογήρου υπογράμμισε ακόμη ότι προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα, πέρα από την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, απαραίτητο είναι να αναβαθμστεί η σχετική εκπαίδευση που προσφέρεται σε όλες τις βαθμίδες, και ειδικότερα στα πανεπιστήμια. Η ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να βάλει «φρένο» στη μαζική φυγή των νέων και υψηλά καταρτισμένων επιστημόνων στο εξωτερικό και παράλληλα να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.