You are here

Aνεργία και φτώχεια απασχολούν τους έλληνες

23/07/2003 10:40
Η ανεργία και η οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι τα δύο κύρια προβλήματα των ελλήνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης «ευρωβαρόμετρο», που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Mάρτιος - Aπρίλιος για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιο αναλυτικά, το 62% των ελλήνων θεωρούν ότι η ανεργία είναι σήμερα το πιο σημαντικό πρόβλημα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ίδιο πιστεύουν το 66% των Γερμανών, το 57% των Φιλανδών και το 54% των Πορτογάλων (Ευρώπη 15: 41%).

Από την άλλη πλευρά, μόνο το 8% των Βρετανών, το 18% των Ιρλανδών και το 19% των Ολλανδών έχουν την ίδια άποψη, εκτιμώντας ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η ανασφάλεια (39%, 47% και 49% αντίστοιχα).

Το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν την ανασφάλεια ως κατ' εξοχήν πρόβλημα δεν υπερβαίνει το 24% (Ευρώπη 15: 29%). Δεύτερο κατά σειρά σημαντικό πρόβλημα για τους Έλληνες είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας (34%).

Για το 98% των Ελλήνων η καταπολέμηση τη ανεργίας πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της Ε.Ε. Ακολουθούν η καταπολέμηση της φτώχειας (97%) και η εξασφάλιση της ειρήνης και ασφάλειας (96%).

Επίσης, το 74% των Ελλήνων πιστεύει ότι το πρόβλημα της απασχόλησης θα κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2004. Ακολουθεί το πρόβλημα της ανασφάλειας (53%) και τα προβλήματα του εκπαιδευτικού τομέα (48%).

Σχετικά με τους θεσμούς, οι Έλληνες εμπιστεύονται περισσότερο το στρατό (81%), τη δικαιοσύνη και την αστυνομία (69%) καθώς και τις μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις (68%).

Είναι ενδεικτικό ότι η αστυνομία έρχεται πρώτη από πλευράς εμπιστοσύνης στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Ο στρατός έχει τα υψηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης στην Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο…

Όσον αφορά τους διεθνείς οργανισμούς, ο ΟΗΕ δεν απολαμβάνει πλέον της ίδιας εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Ελλάδα (-7%), αλλά και σε 12 άλλες κοινοτικές χώρες.

Το 51 % των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένοι με τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα, έναντι 49% που έχει θετική άποψη. Το ποσοστό των μη ικανοποιημένων είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ε.Ε., μετά τους Πορτογάλους (60%) και τους Ιταλούς (61%).

Το 53% των συμπατριωτών μας δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση και το 80% τα πολιτικά κόμματα. Και μόνο 7 στους 10 Έλληνες εμπιστεύονται τις πολυεθνικές εταιρίες…

Αισθητή αύξηση διαπιστώνεται στην εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς τις εφημερίδες, αλλά σε σχέση με τις άλλες κοινοτικές χώρες το ποσοστό παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (44%, έναντι 47% του μέσου κοινοτικού όρου). Αύξηση διαπιστώνεται και στην εμπιστοσύνη προς την τηλεόραση, αλλά το ποσοστό (43%) είναι το χαμηλότερο στην Ε.Ε. Το ποσοστό εμπιστοσύνης προς το ραδιόφωνο στη χώρα μας βρίσκεται στο 54% (+6 %).

Σχετικά με το ρόλο των ΗΠΑ για την ειρήνη στον κόσμο, παρατηρείται ότι σε 8 κράτη - μέλη πάνω από το 50% του πληθυσμού τον θεωρεί αρνητικό. Το υψηλότερο ποσοστό (91%) βρίσκεται στην Ελλάδα…

Το 82% των Ελλήνων (δεύτερο υψηλότερο ποσοστό) τάσσεται υπέρ μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής στην Ε.Ε. (Ηνωμένο Βασίλειο: 39%) και το 84% (τρίτο υψηλότερο ποσοστό) υπέρ μίας κοινής πολιτικής στον τομέα της άμυνας.

Μόνο το…1% των Ελλήνων εκτιμά ότι οι αποφάσεις για θέματα άμυνας πρέπει να λαμβάνονται από το ΝΑΤΟ… Το 24% πιστεύει ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και το 67% από την Ε.Ε… Τέλος, το 75% των Ελλήνων (δεύτερο υψηλότερο ποσοστό) τάσσεται υπέρ της θέσπισης ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος…