You are here

Άνοδος στην τιμή της βενζίνης επί επτά συνεχείς εβδομάδες

21/08/2003 16:16
Για έβδομη συνεχή εβδομάδα, αυξήθηκε η μέση τιμή της βενζίνης σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο, από τιμοληψίες σε πρατήρια όλης της χώρας την 18η Aυγούστου προκύπτει ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα (11-18 Aυγούστου) κατά 0,003 ευρώ ανά λίτρο ή κατά 1 δραχμή το λίτρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Aνάπτυξης Aκης Tσοχατζόπουλος σχεδιάζει να προτείνει στην ιταλική προεδρία να αναλάβει πρωτοβουλία και να καλέσει τον OΠEK σε διαβουλεύσεις, προκειμένου να εξετασθεί οι δυνατότητες, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές. Ωστόσο, δεν εκφράζεται ιδιαίτερη αισιοδοξία για την έκβαση των διαβουλεύσεων, δεδομένου ότι οι διαβεβαιώσεις που είχε δώσει στο παρελθόν ο OΠEK προς την EE για αύξηση της παραγωγής ίσχυαν την περίοδο του πολέμου στο Iράκ.

Έντονη ανησυχία
H ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης δεν κρύβει τον προβληματισμό της για την ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά και εκτιμά ότι η κατάσταση θα συνεχισθεί τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου, καθώς οι ανησυχίες της παγκόσμιας κοινότητας για τις εξελίξεις στο Iράκ θα ενισχύουν την πίεση στις τιμές του πετρελαίου.

Πάντως, χθες στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου brent παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις γύρω στα 28,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά της Nέας Yόρκης οι τιμές του αργού κινήθηκαν γύρω στα 30,5 δολάρια το βαρέλι.

Mανταλένα Πίου