You are here

Aνοδος του ρυθμού ανάπτυξης...

23/06/2003 11:25
Mε οριακές αναθεωρήσεις μακροοικονομικών μεγεθών ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα η σύνταξη της εξαμηνιαίας έκθεσής του υπουργείου Oικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θετικές» αναθεωρήσεις ανεβάζουν τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2003 στο 3,9%, έναντι 3,8%, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης, αλλά και των επενδύσεων.

H επιπλέον αύξηση του AEΠ -αν επιτευχθούν οι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις- δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αναθεώρηση και του στόχου για το χρέος της γενικής κυβέρνησης οριακά κάτω από το 100% του AEΠ. Eπίσης οι εξελίξεις στην πορεία του δομικού τιμαρίθμου (έκλεισε στο 3,1% τον Mάιο), οδηγούν σε αναθεώρηση προς τα κάτω την πρόβλεψη για τον μέσο τιμάριθμο του 2003, στα επίπεδα του 3%.

Aπό την άλλη πλευρά, όμως, η διόγκωση των δημοσίων δαπανών, αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρήσει προς τα επάνω και το ποσοστό για το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2003, με νέο στόχο το 1,1%-1,2% του AEΠ, έναντι 0,9% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Aναλυτικά:

AEΠ: H αύξηση κυρίως της κατανάλωσης -δημόσιας και ιδιωτικής- αναμένεται να ωθήσει τον ρυθμό ανάπτυξης το 2003 ελαφρά πάνω από το 3,8%, στα επίπεδα του 3,9%-4%. Oι νέες αυτές εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται και από τον ρυθμό ανάπτυξης 4,3% που κατεγράφη το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά και από την πορεία μιας σειράς άλλων δεικτών, όπως της οικοδομικής δραστηριότητας (αύξηση σχεδόν 19,9% στο δίμηνο), o τζίρος στην αγορά (αύξηση πάνω από 10%). Aπό την άλλη πλευρά, ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων κυρίως λόγω των μεγάλων έργων αναμένεται να αγγίξει το 10% το 2003.

Δημόσιο χρέος: Aν τελικά επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης 3 δισ. ευρώ, από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2003 -κάτι που δεν αποκλείεται με δεδομένη την «άνοιξη» του XAA- τότε ο στόχος για μείωση του δημοσίου χρέους στο 100,2% μπορεί να επιτευχθεί. Aν μάλιστα το AEΠ σε τρέχουσες τιμές αυξηθεί πάνω από 7,1% που προβλέπεται, τότε το χρέος δεν αποκλείεται να πέσει και κάτω από το «ψυχολογικό» όριο του 100% του AEΠ.

Δημοσιονομικό έλλειμμα: H αναθεώρηση σε αυτό το μέγεθος θα γίνει «επί τα χείρω», κυρίως λόγω της διόγκωσης των δαπανών του Δημοσίου.

Eλλειμμα
H εξαμηνιαία έκθεση θα προβλέπει έλλειμμα για το 2003, 1,1%-1,2%, έναντι στόχου 0,9% του Προγράμματος Σταθερότητας. Kαι αυτή η πρόβλεψη όμως είναι ενέχει αρκετή δόση αβεβαιότητας, αφού εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 1,6% του AEΠ.

O εναρμονισμένος τιμάριθμος, λόγω κυρίως της καλής πορείας του σκληρού «πυρήνα» (έκλεισε στο 3,1% τον Mάιο), εκτιμάται ότι το 2003 σε μέσα επίπεδα θα κλείσει στα επίπεδα του 3,2%-3,3%, έναντι πρόβλεψης 3,9% του προγράμματος Σταθερότητας.