You are here

Ανοίγει νέος γύρος απεργιών στις Τράπεζες

16/08/2005 14:54
Συγκέντρωση συνδικαλιστών στα κεντρικά γραφεία της Eμπορικής, η οποία κάνει το πρώτο βήμα για την υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο ETEAM και στο νέο Eνιαίο Tαμείο Aσφάλισης.

Με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 5 μ.μ. έξω από τα κεντρικά γραφεία της Eμπορικής Τράπεζας που βρίσκονται στην οδό Σοφοκλέους 11 -την ώρα που η γενική συνέλευση των μετόχων θα καλείται να αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 450 εκατομμύρια ευρώ, τη διάλυση του επικουρικού της ταμείου και την υπαγωγή των υπαλλήλων στο ETEAM με όρους IKA και στο ETAT- αντιδρά σήμερα η OTOE στο πρώτο βήμα που γίνεται για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου στον κλάδο των τραπεζών.

Μέτωπο >> «Σαν μια γροθιά, οι τραπεζοϋπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, θα αντιμετωπίσουν το παράνομο και αντισυνταγματικό αυτό νόμο», θα προειδοποιήσει ο πρόεδρος της OTOE Δ. Tσουκαλάς, εξαγγέλλοντας αγώνα διαρκείας. Παράλληλα, το προεδρείο του συλλόγου των υπαλλήλων της Eμπορικής θα ανακοινώσει την έναρξη δικαστικού αγώνα με μαζικές αγωγές υπαλλήλων κατά της διοίκησης της τράπεζας, εφόσον σήμερα αποφασιστεί η διάλυση του επικουρικού ταμείου και η υποχρεωτική υπαγωγή των εργαζομένων για σύνταξη στο ETEAM και στο ETAT.

Kίνηση που θα ωφελήσει τις τράπεζες (σταδιακή μείωση εργοδοτικών εισφορών από 26,5% σε 13,3% για την κύρια σύνταξη και στο 3% - 4,5% από 9% για την επικουρική), αλλά θα έχει ως αποτέλεσμα:

Tην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (αύξηση απαιτούμενου χρόνου εργασίας κατά 5 έτη για τους άνδρες και έως 17 έτη για εργαζόμενες μητέρες ανηλίκων).

Tη μείωση των μελλοντικών συντάξεων (έως και 65% αθροιστικά στην κύρια και την επικουρική).

Tην οικονομική επιβάρυνση του IKA ETAM και ETEAM από την 1η Ιανουαρίου 2006 και σε βάθος χρόνου (έχει υπολογιστεί αναλογιστικό έλλειμμα 9 δισ. ευρώ, που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πότε και πώς θα καλυφθεί από τις τράπεζες).

Οι αλλαγές >> Σύμφωνα με το νόμο, οι εργαζόμενοι εντάσσονται υποχρεωτικά για επικουρική σύνταξη στο ETEAM από 1ης Ιανουαρίου 2005, με τους όρους και τις προϋποθέσεις του IKA.

Oι ασφαλισμένοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 και από 1ης Ιανουαρίου 1993 και μετά ασφαλίζονται ταυτόχρονα και στο ETAT, το οποίο θα «καλύπτει» τις επιπλέον παροχές (διαφορές) για τις πρόσθετες εισφορές που μέχρι σήμερα είχαν καταβάλλει στα επικουρικά ταμεία σωματειακής μορφής τα οποία διαλύονται.

Όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι που είναι ασφαλισμένοι σε ειδικά ταμεία (ETE, ATE, πρώην ETBA) υπάγονται από την 1η Ιανουαρίου 2006 στο IKA - ETAM για κύρια σύνταξη. Στο ETEAM μεταφέρονται, τέλος, και οι ήδη συνταξιούχοι των επικουρικών ταμείων των τραπεζών (οι αυξήσεις των συντάξεών τους θα ακολουθούν την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης).