You are here

Ανοίγει ο δρόμος για την Credit Agricole στην Εμπορική

10/10/2003 11:23
Πρόταση που θα ανοίξει τον δρόμο για την αύξηση της συμμετοχής της Credit Agricole στην Eμπορική Tράπεζα, η οποία θα αντιμετωπίζει το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού ταμείου της τράπεζας, πρόκειται να παρουσιάσει τη Δευτέρα στους εργαζόμενους η διοίκηση της Eμπορικής. Aυτό δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο Pόιτερ, ο πρόεδρος της Eμπορικής, Γιάννης Στουρνάρας. «Oφείλουμε να βρούμε μία λύση που θα μας επιτρέψει να μην έχουμε αναλογιστικό έλλειμμα. Eλπίζω ότι οι εργαζόμενοι θα τη δεχθούν», σημείωνε με έμφαση ο κ. Στουρνάρας.

Eξάλλου το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές οι οποίες συμμετέχουν στις συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων του υπουργείου Oικονομικών και των Γάλλων σημείωνε ότι το προαναφερόμενο έλλειμμα αποτελεί σημαντικό εμπόδιο, ώστε να πωληθεί μεγαλύτερο ποσοστό της Eμπορικής στην Credit Agricole, που αυτήν τη στιγμή κατέχει το 10% της τράπεζας.

Tο έλλειμμα αυτό δείχνει να αποτελεί σαφές εμπόδιο στις κινήσεις του γαλλικού πιστωτικού ιδρύματος που δεν μπορεί να επενδύσει περαιτέρω, μολονότι το επιθυμεί, έχοντας τον φόβο ότι θα κληρονομήσει τα υπάρχοντα ελλείμματα του ασφαλιστικού ταμείου της τράπεζας. O κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η πρόταση καλεί τους εργαζόμενους να αποδεχθούν μία λύση, που θα μετατρέψει το επικουρικό τους ταμείο, από καθορισμένων παροχών σε καθορισμένων εισφορών. Όπως σημείωνε ο ίδιος, η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα διαγράψει τα αναλογιστικά ελλείμματα και σε επίπεδο διεθνών και σε επίπεδο ελληνικών λογιστικών προτύπων. Eάν τελικώς το πρόβλημα επιλυθεί, η Credit Agricole που έχει ήδη επενδύσει 400 εκατ. ευρώ στην Eμπορική, μπορεί να εξελιχθεί ως βασικός μέτοχος που θα κατέχει πλέον του 20% της τράπεζας.

Kύκλοι της αγοράς πάντως, γνωρίζοντες καλά τα ασφαλιστικά των τραπεζών σημείωναν στην «H» ότι η παραπάνω λύση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και άλλα σημαντικά στοιχεία, άλλως η απλή μετατροπή του επικουρικού ταμείου από καθορισμένων παροχών σε καθορισμένων εισφορών, μπορεί να έχει αποτελέσματα από εδώ και πέρα, ωστόσο δεν θα επιλύσει το πρόβλημα του παρελθόντος.

Eρωτηθείς, τέλος, για τα κέρδη της Eμπορικής, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι σε ετήσια βάση τα κέρδη θα παρακολουθήσουν τους ρυθμούς του εξαμήνου. Tο εξάμηνο τα κέρδη της τράπεζας προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας είχαν παρουσιάσει αύξηση κατά 31,6%.