You are here

«Άνοιγμα» της Εμπορικής σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

21/02/2008 09:17
Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Τη σύσφιξη των σχέσεων με τις ελληνικές επιχειρήσεις επιδιώκει ο όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας, αρχής γενομένης από τα ευέλικτα προγράμματα χρηματοδότησης που θα παρέχει η τράπεζα σε μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.

Την επιθετική πολιτική του ομίλου στον τομέα αυτό παρουσίασαν χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής κ. Αντώνης Κροντηράς, ο γενικός διευθυντής λιανικής κ. Βαρελάς και ο υπεύθυνος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ. Χριστόπουλος.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ο επικεφαλής της Εμπορικής, τόνισε, πως για τον τραπεζικό κλάδο ιδιαίτερη σημασία αποτελεί η διαχείριση του ρίσκου. «Η ελληνική τραπεζική αγορά όσον αφορά στο ρίσκο δεν έχει ακόμη εναρμονισθεί απόλυτα με τα διεθνή standards, κάτι που έχει επιτύχει η Εμπορική εξαιτίας της σχέσης με την Credit Αgricole», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η επιτυχής διαχείριση του κινδύνου θα καθορίσει ποιες τράπεζες θα ξεχωρίσουν στο μέλλον, κυρίως τώρα που το διεθνές περιβάλλον συννεφιάζει και οι εποπτικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο θα γίνουν αυστηρότερες». Εκτίμησε επίσης ότι αν υπάρξει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, αυτό θα επηρεάσει την επιχειρηματικότητα, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από τις προβλέψεις ρίσκου που θα πάρει η κάθε μία τράπεζα ξεχωριστά.

Η ώρα της ανάκαμψης

Η Εμπορική είναι «η μόνη τράπεζα που έχει δώσει στον υπόλοιπο κλάδο και δεν έχει πάρει τίποτα και είναι γεγονός ότι έχει περάσει τα πάνδεινα», υπογράμμισε ο κ. Κροντηράς και υποστήριξε ότι εντός της επόμενης τριετίας θα ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός της με στόχο την κάλυψη των απωλειών τόσο σε μερίδια αγοράς όσο και σε κύρος. Εξάλλου, είπε ότι η ιστορία της Εμπορικής και τα δυνατά μεγέθη αυτής της επιτρέπουν να πρωτοστατήσει τα επόμενα έτη.

«Δεν αποτελεί αυτοσκοπός μας το μερίδιο. Είμαστε μακροχρόνιος παίχτης και αυτό θα φανεί με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων μετασχηματισμού που τρέχουμε», ανέφερε. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αξιόλογο, όπως το χαρακτήρισε, προσωπικό της τράπεζας, όπου δεν προβλέπεται εθελουσία έξοδος. Αντίθετα, το ποσοστό συνταξιοδότησης λόγω ηλικίας είναι αυξημένο και αντικαθίσταται με προσλήψεις. Ήδη το 2007 προσλήφθηκαν 150 άτομα. Αρνήθηκε να σχολιάσει τα πεπραγμένα των προηγούμενων και παλαιότερων διοικήσεων, ωστόσο αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στην εποχή Ανδρεάδη, όταν η Εμπορική ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και διατηρούσε στενούς δεσμούς με τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Επίθεση

Ο κ. Κροντηράς ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης έχουν ήδη δημιουργηθεί και λειτουργούν 10 επιχειρηματικά κέντρα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και προβλέπεται να δημιουργηθούν άλλα 11 μέσα στο 2008.

Ο στόχος είναι το μερίδιο στις χορηγήσεις στις μικρομεσαίες να φτάσει το 2008 στο 8,3% από 7% που είναι σήμερα, στο factoring στο 5% από 3,6% και στο leasing στο 7,3% από 6%. «Εντός του 2008 θα υπερκαλύψουμε τις απώλειες μεριδίων στα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε και επεσήμανε πως «η τράπεζα δεν θα μειώσει τα επιτόκια στα εν λόγω δάνεια καθώς στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μετράει η προστιθέμενη αξία και όχι η τιμολογιακή πολιτική».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η προ έτους επιθετική πολιτική που ακολούθησε η τράπεζα στα στεγαστικά δάνεια της πρόσθεσε 1% στο μερίδιο αγοράς της.