You are here

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη της Attica Bank

14/10/2014 08:21
Διεκόπη για τις 10 Νοεμβρίου η πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση της Attica Bank.

Η διακοπή της γενικής συνέλευσης έγινε κατόπιν αιτήματος της διοίκησης της τράπεζας, με το επιχείρημα ότι το διοικητικό συμβούλιο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί και να εξετάσει τις προτάσεις των επενδυτών εν όψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 434 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως με βάση το νομοθετικό πλαίσιο δεν πρόκειται για αναβολή της γενικής συνέλευσης αλλά για διακοπή των εργασιών και συνέχισή της μέσα σε τριάντα ημέρες, όπως ορίζεται από τον νόμο. Πάντως, η πρώτη επαναληπτική συνέλευση συγκέντρωσε το 51% των ψήφων -ποσοστό απαραίτητο για τη λήψη αποφάσεων- και επομένως δεν θα χρειαστεί η εξάντληση της δεύτερης επαναληπτικής συνέλευσης.

Μέσα από την παραπάνω διαδικασία, παρατηρούν τραπεζικοί αναλυτές, κερδίζεται χρόνος προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά πιθανόν και για να εξεταστούν άλλες λύσεις σε περίπτωση που οι παραπάνω διαπραγματεύσεις δεν καρποφορήσουν.

Η διακοπή της γενικής συνέλευσης, σημειώνουν έγκυροι παράγοντες, δίνει τη δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφασίσουν τι τελικώς θα πράξουν σε σχέση με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί στενά τη διαδικασία.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Το ΤΣΜΕΔΕ, βασικός μέτοχος της Τράπεζας Αττικής, έχει αποφασίσει να υπερασπιστεί την επένδυσή του και να καλύψει μέχρι ποσοστό 51% της αύξησης. Εχει λάβει άδεια συμμετοχής στην αύξηση από το υπουργείο Εργασίας. Ομως, δεν είναι δυνατόν να έχει τοποθετημένο τόσο μεγάλο τμήμα του ενεργητικού του σε μια και μόνον επένδυση, καθώς ο νόμος δεν του δίνει το δικαίωμα αυτό. Δεύτερο δεδομένο είναι πως το ΤΣΜΕΔΕ δεν επιθυμεί να χάσει τη διοίκηση της τράπεζας, στοιχείο το οποίο «μπλοκάρει» τις διαδικασίες με τον ή τους ξένους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, που οδηγεί στην πιθανότητα εξέτασης και άλλων λύσεων. Γι' αυτό και απαιτείται ο παραπάνω χρόνος.

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν απομείνει προτάσεις από δύο ξένα funds -σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες- τα οποία, όμως, φέρεται ότι ζητούν μεγαλύτερο ποσοστό στην τράπεζα και κατ' επέκταση σημαντικό περιορισμό του ποσοστού του βασικού μετόχου της Attica Bank.

Εν τω μεταξύ, σήμερα έχει οριστεί συνάντηση των προέδρων του ΤΕΕ, Χ. Σπίρτζη, και της ΟΤΟΕ, Σ. Κούκου, σχετικά με το θέμα της Τράπεζας Αττικής.

Συντάξεις

Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής, με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει αιφνιδιαστική την έγερση απαίτησης της διοίκησης της τράπεζας για την ιδιοποίηση -όπως λέει- περιουσίας ύψους 33,2 εκατ. ευρώ από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο «ΛΑΚ Κεφάλαιο 1» για την καταβολή συντάξεων στο προσωπικό της τράπεζας.