You are here

Ανοιξε το data - room για το 23,02% της ΕΥΑΘ

18/08/2009 09:58
Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Στην τελική ευθεία εισήλθε από χθες η διαδικασία για την πώληση του 23,02% της εισηγμένης ΕΥΑΘ, καθώς τέθηκε σε λειτουργία το ηλεκτρονικό data-room της επιχείρησης, στο οποίο πρόσβαση έχουν οι ενδιαφερόμενοι στρατηγικοί επενδυτές-κοι-νοπραξίες.

Στο data-room θα δοθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές να προχωρήσουν σε due-diligence της ΕΥΑΘ, ενώ μπορούν να ζητήσουν και επιπλέον διευκρινιστικά δεδομένα για τις προοπτικές της επιχείρησης.

Η διαδικασία, που ακολουθείται, επιτρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές τυχόν πρόσθετα στοιχεία, τα οποία παρέχουν οι υπηρεσίες της ΕΥΑΘ, σε στενή συνεργασία με τους συμβούλους αποκρατικοποίησης. Παράλληλα υφίσταται η σκέψη, χωρίς να έχει ληφθεί όμως σχετική απόφαση, η διοίκηση της εισηγμένης υπό την καθοδήγηση των συμβούλων να προχωρήσει σε παρουσιάσεις των προοπτικών της ΕΥΑΘ σε κάθε μία ενδιαφερόμενη κοινοπραξία ξεχωριστά.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές των κοινοπραξιών, έτσι ώστε μετά από μικρό χρονικό διάστημα να περατωθεί η διαδικασία της πώλησης. Οι τρεις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες είναι:

Suez Environment & Ελλάκτωρ

Veolia Environment, Ιόνιος ΑΤΕ &Marfin Investment Group

Aqualia & ΓΕΚ-Τέρνα

Άνοδος κερδών

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της ΕΥΑΘ κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα, αναμένεται ενίσχυσή τους, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Η εταιρεία προβλέπεται ότι θα διευρύνει περαιτέρω την κερδοφορία της (στο πρώτο τρίμηνο του 2009 τα κέρδη ήταν αυξημένα κατά 65,65%), παρόλο που από 1/1/2009 έχει προχωρήσει σε «πάγωμα» των τιμολογίων της για 400.000 καταναλωτές της στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα μείωσε για περίπου 5.000 πολύτεκνες οικογένειες.

Για το σύνολο του 2009 τα κέρδη της εταιρείας προβλέπεται ότι θα φτάσουν στα 17,482 εκατ. ευρώ μετά από φόρους και στα 20,61 εκατ. ευρώ το 2010.

Να σημειωθεί ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει εκτός από το μετοχικό ποσοστό της τάξης του 23,02% στην ΕΥΑΘ και αρμοδιότητες στο management της εταιρείας, κατόπιν σύναψης συμφωνίας μετόχων με το ελληνικό δημόσιο.

Το 51% της εταιρείας θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου, καθώς επίσης και ο έλεγχος των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης στην περιοχή ευθύνης της ΕΥΑΘ, ενώ αρμοδιότητα του κράτους θα είναι και η άσκηση της τιμολογιακής πολιτικής.