You are here

Ανταγωνιστικότητα με τρεις τομές

05/02/2004 11:00
Μείγμα ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, ταχείες προσαρμογές του εκπαιδευτικού συστήματος στις ανάγκες της αγοράς και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας προτείνει, μεταξύ άλλων, η πρώτη Ετήσια Εκθεση Ανταγωνιστικότητας για την αντιμετώπιση της ανεργίας και ορισμένων άλλων, διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας. Την έκθεση παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, στην οποία παρέστη ο Κ. Κώστας Σημίτης και συμμετείχαν οι ηγεσίες των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ κ.λπ.).

Οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας εντοπίζονται, σύμφωνα με την έκθεση, στην μη προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και την κοινωνία της γνώσης, στη χαμηλή απόδοση του δημόσιου τομέα, στην υστέρηση όσον αφορά τη διάχυση νέων τεχνολογιών, στις χαμηλές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, στην αναποτελεσματικότητα των παλαιών δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας και της περιφερειακής ανάπτυξης, στην ατελή λειτουργία του ανταγωνισμού σε ορισμένες αγορές, στη χαμηλή εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, στην υψηλή ανεργία και στις έντονες εισοδηματικές ανισότητες σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

Στα ισχυρά σημεία συγκαταλέγονται: 1) Το υψηλό σημείο του οικονομικού κύκλου που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, 2) οι νέες υποδομές, το σχετικά υψηλό επίπεδο γενικής παιδείας και χρήσης ξένων γλωσσών του ανθρώπινου δυναμικού, 3) στην κεντρική θέση της Ελλάδας μεταξύ των χωρών διεύρυνσης της ΕΕ, 4) στις πολιτισμικές παραδόσεις της χώρας, καθώς και στις σημαντικές οργανωτικές, τεχνικές και διοικητικές αλλαγές που έχει υλοποιήσει μία σημαντική πρωτοπορία ελληνικών επιχειρήσεων, που τους επιτρέπει να κερδίζουν μερίδια σε απαιτητικές αγορές. «Δημιουργήσαμε τις κατάλληλες συνθήκες για μία συνεχή αύξηση των επενδύσεων. Ο επιχειρηματικός κόσμος και οι εργαζόμενοι μας εμπιστεύθηκαν» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, τονίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα δεν περνά από την εξαθλίωση των εργαζόμενων, όπως ισχυρίζονται κάποιοι.

Προτεραιότητες Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα της πολιτικής της κυβέρνησης. Η δημιουργία σταθερού οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, με όρους άσκησης οικονομικής δραστηριότητας, εύρυθμη λειτουργία των αγορών, σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα τιμών, καθώς και η προστασία του καταναλωτή είναι οι στόχοι μας, είπε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, υιοθέτησε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της έκθεσης, οι οποίες καλούν για οριζόντιες πολιτικές βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, που συντονίζονται από την κυβέρνηση και εφαρμόζονται με τη συναίνεση όλων των κοινωνικών εταίρων.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας θα εξετάζει και θα δίνει την άποψή του για την προώθηση των πολιτικών, εξασφαλίζοντας ισορροπία και συνοχή της στρατηγικής των τριών πυλώνων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή του οικονομικού, κοινωνικού και φιλοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα των μέτρων.

Η έκθεση

Η Έκθεση Ανταγωνιστικότητας είναι η πρώτη, του είδους αυτού που πραγματοποιείται για την ελληνική οικονομία, την οποία αξιολογεί σε 74 επιμέρους δείκτες, στο Οικονομικό Περιβάλλον, την Κοινωνική Συνοχή, το Περιβάλλον, τη Βελτίωση της Παραγωγικότητας και την Ανταγωνιστική Επίδοση

Θα εκπονείται Έκθεση Παραγωγικότητας της οικονομίας, σε ετήσια βάση

Η έκθεση εκπονήθηκε από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Αναστασόπουλο επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ,ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.