You are here

Αντέχουν οι συστημικές τράπεζες

31/01/2014 08:19
Tη μεγάλη πρόοδο που έχουν κάνει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες από το 2011 αναλύει η γερμανική Berenberg, Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο από το 2011, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ρίσκα για τη σταθερότητά τους, σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού οίκου.

Τα αποτελέσματα της BlackRock, αναφέρει στην έκθεσή της η γερμανική τράπεζα, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Φεβρουάριο, ωστόσο τα όρια των κεφαλαίων δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί. Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν έχουν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ η Eurobank στοχεύει σε αύξηση των κεφαλαίων της κατά 2 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο. Παράλληλα, η αλλαγή της νομοθεσίας για τον αναβαλλόμενο φόρο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, με τη Eurobank να επωφελείται περισσότερο, αφού το Core Tier 1 θα αυξηθεί από το 8,1% στο 13,5%. Σύμφωνα με το γερμανικό οίκο, μεγαλύτερος κίνδυνος για την κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών εξακολουθεί να είναι πιστωτικός. Οι ελληνικές τράπεζες υπολογίζουν πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αρχίσουν να μειώνονται από το τέλος του 2014.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών, τα υφιστάμενα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» και τα προ προβλέψεων κέρδη την επόμενη τριετία θα μπορούσαν να απορροφήσουν μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως το 50%, διατηρώντας παράλληλα την τρέχουσα κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και Core Tier 1 σε ποσοστό άνω του 8%. Παραμένει όμως ο κίνδυνος να αναγκαστούν να αυξήσουν την κάλυψη, ή τις προβλέψεις για αναδιαρθρωμένα δάνεια (5%-7% των μεικτών δανείων). Κατά την Berenberg η απομόχλευση συνεχίζεται, όμως το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης που έχουν οι τράπεζες θα προστατεύσει τα καθαρά έσοδα από τόκους. Αν και τα δάνεια μειώνονται, τα χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων και η βελτιωμένη πρόσβαση στο ευρωσύστημα θα αντισταθμίσουν την επίπτωση της μείωσης του όγκου των δανείων.